Kilka dni temu spotkaliśmy się z przyjaciółmi. A jak wiadomo, takie spotkania sprzyjają dobremu jedzeniu. Tym razem postanowiłam zrobić coś na szybko. Coś co sprawi nam tyle przyjemności co zwykle, ale ode mnie będzie wymagać minimum wysiłku. Nachosy zapiekane z serem po meksykańsku to jest to!
Powiem Wam szczerze, że nachosy zapiekane z serem pierwszy raz jadłam w meksykańskiej knajpie w Łodzi i od tego czasu oszalałam na ich punkcie. Coś tak prostego okazało się mieć efekt wow. Jak wiadomo, nie mogłam powstrzymać się przed tym, żeby te pyszności samodzielnie odtworzyć. Przygotowałam wszystkie ulubione składniki, trochę pokombinowałam i wstawiłam do piekarnika. Powiem Wam tylko tyle.. goście byli zachwyceni i chcieli jeszcze!
Serdecznie polecam!
Nachosy zapiekane po meksykańsku:
- 2 duże opakowania nachosów
- 1 czerwona cebula
- 1 mały słoik czarnych oliwek
- 1 mały słoik marynowanej ostrej papryki
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- sól
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 słoiczek suszonych pomidorów
-200 gramów żółtego sera
Fasole odcedzić, przepłukać mocno pod bieżącą wodą. Połączyć z wędzoną i ostrą papryką i niewielką ilością soli. Zmiksować na pastę. Cebule pokroić w kostkę, ostrą paprykę, szczypior, oliwki i suszone pomidory w plasterki. Ser zetrzeć na grubych oczkach. Nachosy wysypać na ceramiczny półmisek lub blaszkę. Na wierzch poukładać po trochu wszystkich składników, także porozkładać po łyżce pasty z fasoli w rożnych miejscach. Posypać serem. Przykryć drugą warstwą nachosów. Ponownie porozkładać na nich składniki. Wierzch posypać serem i siekanych szczypiorkiem. Wstawić do mocno nagrzanego piekarnika, ok. 200 stopni C i piec do roztopienia sera - 5-10 minut. Podawać z salsą pomidorową i guacamole.
Nachosy zapiekane z serem i papryczkami jalapeno nie są bardzo dietetyczne. Są za to idealną przekąską na ciepło na spotkanie ze znajomymi, do filmu...
Artykuł Nachosy zapiekane z serem i papryczkami jalapeno pochodzi z serwisu Food travel blog z...
Kasza jaglana po meksykańsku to jedna z moich ulubionych bezmięsnych potraw i nie mam pojęcia czemu nigdy wcześniej nie pojawiła się nie
Artykuł Kasza jaglana po meksykańsku (7 składników) pochodzi z serwisu Wilkuchnia.
Przepis na pyszne naleśniki po meksykańsku z mięsem mielonym, zapiekane w piekarniku. Są one nieco pracochłonne, choć łatwe do przygotowania, a efekt końcowy jest wart czasu spędzonego w kuchni. Naleśniki zasmakują wszystkim wielbicielom meksykańskich ...
Kilka dni temu spotkaliśmy się z przyjaciółmi. A jak wiadomo, takie spotkania sprzyjają dobremu jedzeniu. Tym razem postanowiłam zrobić coś na szybko. Coś co sprawi nam tyle przyjemności co zwykle, ale ode mnie będzie wymagać minimum wysiłku. Nachosy z...
Karkówka po Meksykańsku To danie przypomina Chilli Con Carne, tyle, że nie użyłam mięsa mielonego a krojoną karkówkę wieprzową. Kuchnia Meksykańska to aromatyczne dania pełne ostrości i przypraw, uwielbiam. Takie danie możecie podać na wiele sposobów: ...
Komuznudziły się chipsy, popcorn podczas oglądania filmów, seriali? Ja zanimi nie przepadam więc mam dozaproponowania domowe zapiekane paprykowe nachosy. No może nie takie dokońca domowe ponieważ użyłam gotowych tortilli, ...
Dobra sałatka to podstawa udanej imprezy ; ) Sylwester już co prawda za nami, ale właśnie rozpoczyna się karnawał, więc mam nadzieję, że skusicie się na moją dzisiejszą propozycję. Warstwowa sałatka nie tylko świetnie się prezentuje, ale równie...