Dziś mam dla Was przepis na szybkie, proste i bardzo smaczne krewetki, które w smaku niczym nie różnią się od tych zamawianych w wykwintnych restauracjach. Jeśli lubicie owoce morza i chcecie na moment przenieść się w egzotyczne miejsca pachnące oceanem i wakacjami, ten przepis jest dla Was.
Tęsknie za wakacjami. Tęsknię za poczuciem wolności, powiewem wiatru we włosach i smakami, których się nie da zapomnieć. Krewetki w sosie cytrynowym z żurawiną mi o nich przypomniały. Nie dość, że wyglądają przepięknie są bardzo smaczne - moja rodzina była zachwycona.
Kremowy serek sprawił, że sos stał się jedwabisty i pachnący, zaś krewetki jeszcze bardziej
kuszące.
Serdecznie polecam!
Krewetki w kremowym cytrynowym sosie z żurawiną:
- 1 kg krewetek tygrysich
- 1 cytryna
- 1 serek Arla Apetina pesto i rukola
- 2 łyżki płynnego mleka kokosowego/ lub inne roślinne
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju
- 4 duże ząbki czosnku
- sól
- chilli
Krewetki oczyścić, osuszyć. Na patelni rozpuścić masło z łyżką oleju. Dodać krewetki i czosnek. Smażyć, aż zmienią kolor i będą delikatnie różowe, zaś gdzieniegdzie zaczną nabierać złotego koloru. Posolić i przyprawić szczyptą chilli. Dodać sok z połowy cytryny. Zamieszać. Następnie na patelnię dodać serek i mleko kokosowe. Dokładnie wymieszać. Dusić na niewielkim ogniu kilka minut. Na końcu dodać żurawinę i połówkę cytryny pokrojoną na cienkie plasterki. Podawać na ciepło.
Smacznego!