Na początku zaznaczę, że to nie jest zwykły przepis na zdrowe ciasto. To ciasto jest przegenialne. Chrupiący spód z płatków owsianych, migdałów i oleju kokosowego połączony jest z cudowną słodyczą konfitury truskawkowej i kremowego, masła orzechowego. Całość sprawia, że nie możemy się opamiętać bo trafiamy do kulinarnego nieba. Wielokrotnie słyszałam opinie, że "zdrowe", bezglutenowe ciasta są nudne i jednowymiarowe. Że to taka fanaberia dla osób, które za wszelką cenę chcą pokazać, że dbają o zdrowie, a tak naprawdę smaku mają niewiele i zwyczajnie szkoda na nie zachodu. Otóż moi drodzy, nie mogę się bardziej z tym zdaniem nie zgadzać.
Świat się zmienia. A razem z nim zmienia się nasza świadomość zarówno o odżywianiu, jak i generalnie o zdrowiu. Większa jest również dostępność zdrowych produktów, zamienników tradycyjnych składników wykorzystywanych w kuchni. Także bez wymówek. Dla chcącego nic trudnego. Dosłownie. Bo właśnie na przykładzie mojego dzisiejszego przepisu widać, że zrobienie super pysznego, zdrowego ciasta to bułka z masłem. A efekt.. ? Efekt jest zdecydowanie WOW.
Jeśli lubicie masło orzechowe i truskawki ten przepis jest dla Was. Ja z pewnością zrobię go jeszcze nie raz!
Ciasto owsiane z masłem orzechowym i truskawkami:
- 10 łyżek oleju kokosowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego/ kokosowego
- szczypta soli
- 450 ml konfitury truskawkowej
- 0,5 szklanki świeżych lub mrożonych truskawek/ malin
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Niedużą, kwadratową formę 29x29 cm lekko natłuścić olejem kokosowym i wyłożyć papierem do pieczenia. Do pojemnika malaksera dodać szklankę migdałów, otręby, płatki owsiane, sól i cukier. Rozdrobnić na piasek. Dodać olej kokosowy i ponownie zmiksować, aż całość będzie lepka i wilgotna. Masę wyłożyć do formy i wygładzić przy pomocy łyżki, bądź szklanki tak by była zwarta i przylegała do spodu. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Następnie zwiększyć moc piekarnika do 190 stopni C i piec kolejne 5 minut. W między czasie w rondelku rozgrzać konfiturę z truskawkami. Gotować na średnim ogniu około 5 minut. Spód wyciągnąć, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175 stopni C. Na spód wylać masę truskawkową. Kolejno nakładać po łyżeczce masła orzechowego robiąc esy floresy. Po nałożeniu masła orzechowego można wykorzystać wykałaczkę i artystycznie rozprowadzić ślady po truskawkach. Wierzch posypać płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika na 17 minut. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Najlepiej wstawić do lodówki na min. 3 godziny, lub całą noc. Kroić w kwadraty.
Smacznego!