Babka majonezowa to jeden z najstarszych, wielkanocnych przepisów jakie pamiętam. Piekła ją moja Babcia i żadne święta nie mogły się bez niej obejść. Jest super prosta, bardzo smaczna i każdorazowo się udaje. Babka majonezowa to przepis, który musicie spróbować.
Pomimo, że coraz częściej na wielkanocnym stole pojawiają się nowoczesne i daleko odbiegające od tradycyjnych przepisy, to właśnie pachnące baby i słodkie mazurki mają dla mnie największy urok. To w nich kryje się prawdziwy smak świąt. Podczas pieczenia cały dom wypełnia się cudownym zapachem ciasta od którego aż kręci się w głowie. Bajka.
Serdecznie polecam!
Zobacz także:
Babka majonezowa:
- 4 jajka
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki majonezu
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki cukru
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, wciąż ubijając dodawać cukier aż całkiem się rozpuści. Kolejno dodać cukier waniliowy i żółtka. Ubijać do połączenia. Mąki i proszek przesiać po czym dodać do masy. Delikatnie wmieszać łyżką, nie mikserem. Na koniec dodać majonez i także delikatnie wymieszać do połączenia składników. Formę do babki natłuścić olejem roślinnym i wysypać bułką tartą. Przelać do niej masę. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i piec 40 minut. Po tym czasie babkę wyjąć, lekko przestudzić i jeszcze ciepłą wyjąć z formy. Wystudzić i polać lukrem cytrynowym.
Smacznego!