Pieczenie domowego pieczywa wcale nie musi być trudne.

Chleb razowy z ziarnami 50 dag mąki pszennej chlebowej typ.750
50 dag mąki razowej żytniej typ. 2000
10 dag drożdży
1 łyżka cukru
7 łyżek płatków owsianych
2 łyżki lnu
2 łyżki sezamu
1,5 łyżki soli
750 ml wody
wykonanie:
połowę ciepłej wody wymieszać z cukrem i drożdżami oraz ½ szklanki mąki chlebowej, tak przygotowany zaczyn odstawić do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę pszenną wymieszać z razową oraz solą, płatkami i ziarnami, dolać resztę wody i wyrobić ciasto przy pomocy robota i odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości.
Dwie formy keksowe wyłożyć papierem i napełnić wyrośniętym ciastem po wierzchu posypać płatkami i ziarnami, ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180st i wstawić blaszki z ciastem, piec około 50 minut.