Dziś na obiadek moja zupka jarzynowa. Moja córeczka twierdzi, że była jarzyrzynowa. Ale i tak jej smakowała :)
Potrzebne będzie:
2 szt. udka na wywar
2 szt. rosołki Winiary Drobiowe
kilka ziaren pieprzu
ziele angielskie
mrożonka warzywna (ja miałam z brukselką, i fasolką szparagową, brokułem i kalafiorem)
śmietana 18%
1 szt. woreczek ryżu
Przygotowanie:
Zaczynamy od wywaru. Po oczyszczeniu udek zalewamy je wodą do pierwszego zagotowania. Następnie zbieramy szumowinę (pianę powstałą podczas gotowania). Później dodajemy 2 rosołki, ziele angielskie, pieprz oraz wsypujemy mrożonkę. Tym razem nie miałam świeżych warzyw. Jutro wybieram się na targ, aby się zaopatrzyć. Dobrze, że można wykorzystać półprodukty :) Wszystko gotujemy do miękkości. Na koniec zabielamy wszystko śmietaną. Ja nie dodawałam tym razem mąki, ale także możecie to zrobić wtedy śmietana się tak nie oddziela od wywaru. 2 łyżki mąki i 1/2 szklanki wody rozmieszać i wlać do wywaru, a następnie śmietanę (pamiętajmy aby śmietanę rozmieszać z odrobiną ciepłego wywaru). Po zabieleniu zupy gotujemy na małym ogniu około 15 minut i gotowe.
Ja ryż gotuję osobno i później wsypuję do zupy.
SMACZNEGO!!!