Na stronie durszlak.pl pojawiła się akcja kulinarna Przekąski Sylwestrowe co mnie zainspirowało do podzielenia się przepisem na paszteciki.
Składniki:
4 szklanki mąki
4 żółtka
1 Palma
1 szklanka śmietany
5-8 dag drożdży
sól
Margarynę i mąkę razem posiekać. Drożdże rozrobić w śmietanie na gładką masę. Dodać żółtka i masę drożdżową do mąki i wyrobić. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki.
Farsz:
Ugotowane wcześniej mięso wołowe i z kurczaka mielimy, przyprawiamy solą i pieprzem, do tego dodajemy przesmażoną cebulkę.
Ciasto dzielimy na części i rozwałkujemy. farsz układamy na szerokość farszu w kształcie rulonika, zawijamy ciasto a nadmiar odcinamy. Rulonik kroimy na małe paszteciki, smarujemy rozbełtanym żółtkiem i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach.
A co jak nam zostanie ciasta? O tym Wam opowiem w kolejnym poście... Do napisania...