Dziś ciasto piętrowe z owocami sezonowymi, w tym wypadku z borówkami :) Korzystajmy z sezonowych owoców :)
Potrzebne będzie:
Biszkopt:
4 jaja
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru, cukier waniliowy i nadal ubijać i po jednym żółtku. Po ubiciu dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać ręcznie.
Ciasto piec 180 stopni około 30 minut.
Masy na ciasto:
1. Ugotować 2 opakowania budyniu śmietankowego z 1/2 kostką masła i 3 łyżki cukru. Jeszcze ciepłe wylać na biszkopt.
2. Ubić 2 śnieżki zgodnie z opakowaniem i dodać wcześniej przygotowaną i ostudzoną żelatynę (żelatyna: 2 łyżki rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody). Do tej masy wsypać borówki i wymieszać, a następnie wylać na ciasto. Dać do lodówki, aby stężały masy.
Na koniec pokrojoną w kostkę galaretkę ułożyć na ciasto i posypać startą gorzką czekoladą.
SMACZNEGO!!!