Na dziś mam dla Was ulubione ciasto mojej siostry. Ciasto miodowe.
Ciasto:
1/2 kg mąki
20 dag cukru
20 dag masła
2 jaja
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
2 łyżeczki sody
Miód rozpuścić na małym ogniu w mleku, dodać sodę i pozostałe składniki, wymieszać. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część rozłożyć na papierze na blaszce i upiec (ok. 15 min. w 180 st.).
Masa orzechowa:
25 dag grubo posikanych orzechów włoskich
10 dag cukru
12 dag masła
2 łyżki miodu
Wszystkie składniki podgrzać na małym ogniu. Drugą część ciasta rozłożyć na papierze na blaszce, a na ciasto wyłożyć masę. Piec ok. 20 min w 180 st.
Masa grysikowa:
4 kopiate łyżki grysiku
1/2 litra mleka
6 łyżek cukru
20 dag margaryny
1 żółtko
Cukier i mleko zagotować, dosypywać po jednej łyżce grysiku mieszając i dalej gotując. Ostudzić, a następnie zmiksować z margaryna i żółtkiem.
Masę grysikową położyć na pierwsze ciasto i przykryć drugim z masą orzechową, odstawiamy do chłodnego miejsca na jakiś czas.