Uwielbiam musy i czekoladę. Mus czekoladowy to idealne rozwiązanie :)
Przepis poniżej jest na 6-8 porcji – tylko dla prawdziwych łasuchów! Mus z białej czekolady jest bardzo słodki, chociaż mój tata zjadł 2 porcje jedna po drugiej z uśmiechem na twarzy.
Osobiście zdaję sobie sprawę, że dla niektórych tej słodyczy może być zbyt wiele dlatego mus z gorzkiej czekolady jest ciekawym kontrastem. Jeśli polejemy wszystko sosem owocowym będzie to idealny deser.
Składniki na mus z białej czekolady:
- 250 g białej czekolady
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 250 ml śmietanki 36 %
- pół opakowania fixu do śmietany
Składniki na mus z gorzkiej czekolady:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 250 ml śmietanki 36 %
- pół opakowania fixu do śmietany
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (umieszczamy czekoladę w misce nad wrzątkiem). W tym czasie ubijamy jajko z cukrem na puszystą pianę. Śmietankę ubijamy na sztywno, a pod koniec ubijania dodajemy fix.
Ubijając jajko dodajemy powoli rozpuszczoną czekoladę – cały czas miksujemy alby nie powstała jajecznica. Do masy czekoladowej dodajemy powoli bitą śmietanę. Mieszamy delikatnie aby zachować puszystą konsystencję.
Mus przekładamy do pucharków raz z białej a raz z gorzkiej czekolady. Odstawiamy do lodówki na minimum 2 h.
Do musu warto podać kwaśny sos owocowy np. malinowy (przepis znajdziesz
tu).
Smacznego!