Dzisiaj szybki przepis na surówkę idealną do sobotniego obiadu. Surówka z kapusty pekińskiej lub pora gości na naszym stole najczęściej jesienną i zimową porą. Z utęsknieniem czekam na wiosnę i nowalijki, tymczasem nasze mięsne obiady umilamy sobie między innymi tą surówką. Można ją dowolnie modyfikować, przygotować wersję na ostro - z chrzanem, czy na słodko - z kukurydzą. Poniżej znajdziecie najbardziej podstawową wersję, która idealnie komponuje się z piersią z kurczaka.
Składniki:
- por
- 2 marchewki
- jabłko
- łyżka majonezu
- sól
- pieprz
Dokładnie umytego pora drobno kroimy, obrane jabłko i marchewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy z majonezem. Surówkę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Opcjonalnie:
Do majonezu można dodać 1 łyżeczkę chrzanu. Takie połączenie jest równie smaczne. Spróbujcie sami.