We wcześniejszym poście informowałam już o premierze naszego pierwszego numeru "Kotła".
Tutaj mój przepis na tartaletki z ciasta francuskiego z kozim serem i pomidorami, który w tym wydaniu znajdziecie.
Zachęcam do lektury całego magazynu. Znajdziecie tam wiele ciekawych przepisów z wykorzystaniem gruszek i pomidorów! :)
Składniki na ok. 16 sztuk:
Ciasto francuskie:
250 g zimnego masła
200 g mąki
1 łyżka soli
100 ml zimnej wody
Dodatkowo:
ser kozi pleśniowy
pomidorki cherry
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Mąkę mieszamy z solą. 50 g masła ucieramy palcami z mąką, aż powstaną grudki (można je również rozpuścić i wtedy wymieszać). Stopniowo dodajemy zimną wodę, po kilka łyżek na raz i mieszamy po każdym dodaniu. Formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Pozostałe, już miękkie masło wykładamy między dwa arkusze pergaminu i rozprowadzamy na papierze, tworząc kwadrat o boku 15 cm. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Ciasto wałkujemy na kwadrat o boku 30 cm. Schłodzony kwadrat z masła kładziemy na środku ciasta. Zawijamy rogi ciasta, przyciskamy brzegi, żeby się zlepiły. Wałkujemy ciasto na prostokąt.
Ciasto składamy na 3 części, tworząc kolejny prostokąt, wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Wyjmujemy, obracamy o 90 stopni i wałkujemy na prostokąt. Składamy ponownie na 3 części i znowu wkładamy do lodówki na godzinę. W identyczny sposób postępujemy z ciastem jeszcze 4 razy.
Ciasto wałkujemy na stolnicy. Wykrawamy okrągłą, dość dużą foremką kółka. Układamy na nich kawałki sera i pokrojone pomidorki. Posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Pieczemy 15 minut w 220°C.
Podajemy na zimno lub na ciepło.