Drożdżowe ślimaczki, tym razem z Nutellą. Przepis dostępny również od połowy kwietnia w interaktywnym magazynie na tablety i smartfony Mamy i MiniMini +. Magazyn dla mam, zawierający wiele ciekawych tematów. Gorąco polecam :-)
Ciasto:
4 1/2-5 szklanek mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie drożdży instant
1/3 szklanki stopionego masła
2 jajka w temp. pokojowej
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
1 słoik Nutelli
Mleko podgrzać (nie może być gorące, tylko ciepłe). Cukier wsypać do miski i zalać mlekiem. Dodać drożdże, wymieszać i odstawić na 5 minut. Następnie dodać roztopione masło, jajka i sól, a następnie dokładnie wymieszać. Dodawać stopniowo mąkę i zagniatać ciasto, aż będzie jednolite. Odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować każdą na prostokąt. Wysmarować Nutellą.
Zwinąć w rulon o pociąć na ok. 12 równych kawałków.
Ułożyć na blachę i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut.
Są dobre zarówno na ciepło jak i na zimno.
Można je również dodatkowo polukrować.
Smacznego! :)