Zapas mrożonych owoców z ubiegłego lata zmusił mnie do zrobienia czegoś. I tak powstały muffinki :)
Składniki na ok. 15 muffinek:
2,5 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1/2 lub cała (wg uznania) szklanka drobnego cukru do wypieków
1 cukier waniliowy
szczypta soli
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
60-70 g roztopionego masła
1/4 szklanki oleju
2 duże jajka
aromat waniliowy
1 szklanka mleka
2 szklanki jagód lub borówek amerykańskich (ja użyłam mrożonych)
4 łyżki cukru pudru + kilka kropel gorącej wody na lukier
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Wymieszać osobno składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cukry.
W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajka, mleko, olej, roztopione masło, aromat waniliowy oraz skórki z cytryny. Stopniowo dodawać suche składniki do mokrych i dokładnie miksować.
Na koniec dodać zamrożone jagody/borówki i delikatnie wymieszać łyżką.
Nakładać ciasto do papilotek umieszczonych w foremkach.
Mówiłam ostatnio o muffinkowym szaleństwie? Tak tak ono cały czas trwa!
Dziś zapraszam Was na pyszne muffinki jogurtowe z serem i borówkami.
Do ich zrobienia zainspirowały mnie te Sernikobrownie z malinami i masa serowa użyta do tych R...
Deser z czerstwych muffinek z jagodami to banalnie prosty i mega szybki deser. Jest moim sposobem na wykorzystanie babeczek, które straciły już swoją świeżość i nie mają chętnych do konsumpcji. Zamiast muffinek możecie wykorzystać kawałki starszego cia...
Muffinki z mascarpone to idealny dodatek do południowej kawy lub herbaty, szczególnie przy obecnej pogodzie : ) Są ciężkie, wilgotne, świetnie smakują schłodzone z dodatkiem malin lub czekolady. Polecam!! Składniki (12-13 babeczek): 250 g serka...
Muffinki z jagodami to delikatna modyfikacja przepysznych babeczek ze śliwkami. Kiedy zobaczyłam kończące się już jagody wiedziałam, że nie mogą się zmarnować i muszę wykorzystać je do czegoś pysznego : ) Polecam! Składniki (6 dużych foremek lu...
Najprostsze ciasto świata, czyli muffinki. Dziś w wersji z sezonowymi owocami. Pyszne, jak zawsze W oryginalnym przepisie była jeszcze polewa z białej czekolady, której ja nie miałam możliwości przygotować, ale pewnie świetnie pasuje. 200 g jagód 100 g...
Przepis na babeczki quatre-quarts zawiera w sobie taką samą ilość masła, cukru i mąki, więc proporcje można nie tylko łatwo modyfikować, ale równie szybko zapamiętać ; ) Smakują pysznie i są błyskawiczne do przygotowania. Dodatkowo zachowują św...
Proste muffinki z jagodami pojawiły się już kiedyś na ciastkożercach, można zobaczyć je tu. Dzisiejsze postanowiłam zrobić dodatkowo z kremem jagodowym i choć jak zwykle babeczki z kremem wymagają więcej pracy niż te, które są gotowe od razu po wyciągn...