Twaróg robiony sposobem podejrzanym u babci ;-)
Do tego domowy chlebek i miód albo pomidorki, pycha! :)
Śniadanie mistrzów ^^
Składniki na około 200 g twarogu:
1,5 litra mleka pełnotłustego (najlepiej prosto od krówki :))
2 płaskie łyżki cukru
Mleko wlać do dużego garnka i odstawić na 2-3 dni w ciepłe miejsce aż się zrobi kwaśne.
Po tym czasie zrobi się gruba warstwa na wierzchu. Posypać ją cukrem i podzielić delikatnie nożem na 8 części.
Całość podgrzewać na malutkim ogniu. Ważne, żeby NIE doprowadzić do wrzenia. Można włączać i wyłączać kuchenkę, by temperatura była wystarczająca, ale mleko się nie gotowało. W ten sposób podgrzewać całość przez około 20 minut.
Przelać twaróg przez drobne sito i odsączyć serwatkę.
Smacznego! :)