Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
250 g masła
5 jajek (osobno żółtka i białka)
1 szklanka cukru
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
600 g śliwek
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder i cukier waniliowy rozetrzeć w rękach z masłem, pokrojonym w kostkę. Dodać żółtka i zagnieść na kruche ciasto. Zrobić kulkę i podzielić na dwie części, następnie jedną część na kolejne dwie. Jedną dużą i jedną małą owinąć folię i włożyć do lodówki. Drugą małą część zagnieść z kakao i również schować do lodówki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 C.
Następnie ubić białka z cukrem na sztywną pianę.
Po ok. 30 minutach wyjąć ciasto z lodówki, duże ciasto wyłożyć do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć przekrojone śliwki, przekrojoną częścią do góry. Na wyłożone owoce, "skubać" kawałki ciasta czekoladowego odrywając po kawałeczku i równomiernie układając. Następnie wylać pianę i również równomiernie rozsmarować. Na wierzch "skubać" białą część ciasta.
Piec ciasto ok. 40 min.
Gdy ostygnie można je posypać cukrem pudrem.