Ciasto orzechowe.Bardzo smaczne.
Kolejny przepis od siostry.Zrobilam na 6 maja i ...bylo ok:)
Skladniki na ciasto pulchniutkie:
1 lyzka maki pszennej
1 lyzka maki ziemniaczanej
20 dkg orzechow posiekanych(ja dalam prawie 50)
plaska lyzeczka proszku do pieczenia
6 lyzek cukru
4 jaja duze lub 6 jajek malych
szczypta soli
1 lyzka prawdziwego miodu
Wykonanie:)
Bialka ubic na sztywna piane z dodakiem szczypty soli.
Dodac stopniowo jajka i dalej ubijac.
Nastepnie cukier.
Te skladniki juz mieszamy lyzka.
Po woli dodajemy przesiane obie maki i proszek do pieczenia.
Na koniec lyzke miodu i orzechy.
Wkladamy do nagrzanego piekarnika 150º jakies pol godziny.
Smacznego:)
Do tego ciasta jest dobra masa z capuchino.
Jak mi siostra polecila tak zrobilam.
Pycha.
Zrobilam "polewe" na placek,ale specialnie dodalam wiecej maki ziemniacznej i zelatyny Wyszla gesta masa,wystarczjaco gesat aby zrobic ladny wzorek na placku.Plus-byla bardzo dobra.
Krem capuchino smietankoweSkladniki:4 lyzki capuchino smietankowe3lyzki maki pszennej(plaskie)2 lyzki maki ziemniaczanej6lyzek cukru1 cukier vaniliowykostka masla 82%tluszczu5 zoltek pol litry mlekaWykonanie:Troche mleka zagotowac.Reszte odlac i z tym zimnym mleku rozpuscic maki,capuchino,zoltka.Jak dobrze wymieszasz wlej na gotujace sie mleko i gotuj jak normalny budyn tak z 2 minuty.Ostudzic!Gdy juz bedzie zimny...Utrzyj maslo i dodawaj powoli do zimnej masy budyniowej.Jak polaczysz daj na placek i do lodowki.:)Masa skocznona i placek zrobiony.Ten sam krem dalam do rurek Margarit:)