Danie, które przygotowuje się jednocześnie kilka etapów w jednym czasie ;) Nie jest to takie trudne ;) a, że smaczne...spróbujcie sami. Nas nie trzeba było długo namawiać. Trwało to chwilkę...może to ze względu na napięty harmonogram, może troszkę z jesiennej pogody, która wymuszała wylegiwanie się w pierzach :P Składniki
2 kotlety schabowe (po 200 g)20 g smalcu1/2 cebuli3 ząbki czosnku1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki300 g ziemniaków200 ml słodkiej śmietanynatka pietruszki3 łyżki oleju
Przygotowanie
Mięso solimy, oprószamy pieprzem.
Ziemniaki obieramy, kroimy w julenkę. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Solimy.
W tym samym czasie smażymy kotlety z obu stron, na rozgrzanym smalcu.
Na pozostałym tłuszczu ze smażenia schabu, przygotowujemy sos.
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażamy na tłuszczu, dodajemy śmietanę i posiekaną natkę. Mieszamy.
Mięso i ziemniaki przekładamy na talerze, posypujemy natką. Podajemy z ulubioną surówką.