Propozycja na obiad lub śniadanie. Łatwe, szybkie, bezglutenowe, smaczne. Spróbujecie?
Składniki (ok. 8 sztuk):
- 3 jaja
- 2 łyżki cukru lub miodu
- 200 g białego sera w kostce
- pół łyżeczki sody
- 1/3 szkl. mąki gryczanej
Najpierw zmiksować jajka z cukrem lub miodem do momentu, kiedy zwiększy się objętość. Następnie dodać biały ser i zmiksować do połączenia. Wsypać mąkę i sodę i miksować do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 5 minut. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju i nakładać ciasto. Po jednej łyżce na placek. Placki w trakcie smażenia „rosną”, więc należy zostawić między nimi wolną przestrzeń. Gdy wierzch placka będzie „ścięty” to przełożyć go na kilka minut na drugą stronę. Podawać z owocami, miodem, syropem klonowym itp.