Składniki:- 1/2 paczki makaronu spaghetti
- 0,4kg mięsa mielonego (wieprzowego)
- 1 mała cebulka
- 2 małe marchewki
- pół puszki groszku konserwowego
- pół puszki kukurydzy
- mały słoiczek przecieru pomidorowego
- 3 łyżki ketchupu
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, słodka, oregano, bazylia
Wykonanie
Makaron gotuje według przepisu na opakowaniu. Cebulkę obieram i kroję w drobną kotkę i szklę na odrobinie oleju. Po chwili dodaje mięso mielone. Przyprawiam. Mięso podlewam wodą. Marchewkę obieram, kroję na kawałki i duszę razem z mięsem. Dodaję przecier pomidorowy oraz ketchup. Dusić razem jeszcze kilka minut. Dorzucić kukurydzę i groszek (oczywiście odsączone). W naczyniu układam połowę makaron, sos, makaron, sos. Można posypać żółtym serem, ale ja tym razem zrezygnowałam. Przykryć naczynie i zapiekać około 30minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.