Składniki:5 ziemniaków
30dkg mięsa mielonego
1/2 szklanki gęstej śmietany
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 cebula
2 łyżki oleju
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie,
2 ząbki czosnku
Przygotowanie
Ziemniaki gotuje w mundurkach w osolonej wodzie na pół miękko. Cebulę kroję w kostkę i szklę na odrobinie oleju. Dodaje mięso mielone i smażę razem. Dodaję sos pomidorowy, przyprawiam i duszę jeszcze chwilę razem. Na samym końcu dodaję śmietanę.
Ziemniaki obieram i kroję w plastry. Przekładam je farszem mięsnym- 3 plastry ziemniaka, dwie warstwy mięsa. Górę posypałam ziołami. Całość zapiekam przez 20- 30minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.