Składniki:- podwójna pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 papryczka chili
- 1 puszka kukurydzy
- 0,5 litra gorącego rosołu
- 5 łyżek litra przecieru pomidorowego
- 20dkg ryżu do risotto
- tarty parmezan
- oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, słodka, kurkumy
Sposób wykonania
Papryczkę chili oczyszczam z pestek. Cebulę i czosnek obieram. Siekam na drobno. Kukurydzę odcedzam z puszki. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję cebulę, papryczkę chili. Kurczaka myję, osuszam papierowym ręcznikiem, kroję w kostkę, a następnie smażę razem z cebulą i papryczką. Dodaję wszystkie przyprawy i smażę do zrumienienia. Dodaję ryż, kukurydzę, a po kilku minutach pomidory. Wszystko razem podsmażam, po chwili dodaję gorący bulion drobiowy, przecier pomidorowy. Całość wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40 minut. Posypuje startym parmezanem.