To jest mój blok czekoladowy zgłoszony na konkurs Tradycyjnej kuchni na kuchnie w klimacie PRLu... To wspomnienie mojego dzieciństwa, to zapach czekolady w kuchni babci. Przepis zawiera mleko w proszku, którego nie było 50lat temu... przepis bardziej nowoczesny (bo przecież idziemy z duchem czasu), ale nadal taki sam pyszny...
Składniki:- 250g masła
- 0,5szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek kakao
- 4 szklanki mleka w proszku granulowanego
- 20dkg herbatników maślanych
Sposób wykonania
Masło kroję na niewielkie kawałki i rozpuszczam w garnku na małym ogniu. Dodaje wodę, cukier i kakao. Mieszam do czasu aż cukier się rozpuści. Ważne jest aby nie zagotować masy! Zdejmuje z ognia i dodaje po szklance mleko w proszku, cały czas mieszając. Na koniec dodaje pokruszone herbatniki (mogą być równej wielkości- mniejsze, większe). Przekładam do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, rozkładając masę równomiernie po bokach. Kiedy wystygnie, wkładam do lodówki na minimum 4 godziny ( a najlepiej na całą noc). Kroję na plasterki i podaję. Wygląda pysznie, prawda? Tak samo smakuje:)
SMACZNEGO!!!