Szparagi zawierają m.in.: kwas foliowy, błonnik, asparaginę, która wspomaga pracę nerek i glutation, który nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, ale też pomaga wątrobie w oczyszczeniu organizmu z toksyn. Szparagi są także skutecznym afrodyzjakiem.
Składniki:
2 kromki pszennego pieczywa (na grzanki)
8 zielonych szparagów
1 łyżka oliwy
2 plastry szynki dojrzewającej
Jajko w koszulce:
jajko
1 łyżka octu winnego
Przygotowanie:
W małym garnuszku zagotuj wodę z octem winnym. Zamieszaj wodę. Do miseczki wbij jajko, następnie delikatnie wlej je do wrzącej, ciągle wirującej wody. Gotuj ok. 3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową. Od szparagów odłam twarde końcówki, skrop oliwą i usmaż na patelni grillowej. Szynkę usmaż na chrupko. Na grzance ułóż szynkę, szparagi i jajko w koszulce. Oprósz pieprzem, skrop oliwą, podawaj na ciepło.