„Czarny Las”… mocno czekoladowy i puszysty jak bita śmietana … z jeżynami i mocno nasączony alkoholową nutą.
Składniki:
Biszkopt (średnica około 24cm)
7 wiejskich jaj
1 1/3 szklanki drobnego cukru (najlepiej do wypieków)
2/3 szklanki prawdziwego kakao
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
Przygotowanie: Okrągłą tortownice o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kakao wymieszać z mąką i przesiać. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać, stopniowo dodając po łyżce cukier (w krótkich odstępach czasu), ubijać aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać żółtka. Dodać kakao z mąką (najlepiej w kilku partiach) i mieszać je bardzo delikatnymi ruchami z masą, starając się nie rozbić piany. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 – 50 minut do suchego patyczka. Zostawić 5 min w otwartym, wyłączonym piekarniku.
Masa:
1 litr śmietany 36%
250 gram (500 wedle uznania) włoskiego serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
tabliczka czekolady lub sos toffee
jeżyny lub inne ulubione świeże owoce
Do ubitej masy dodajemy ulubione owoce i delikatnie mieszamy.
Do nasączenia: dodatkowo około 150ml spirytusu bądź nalewki owocowej i szklanka wody 2 łyżki cukru pudru.
Ciasto po wystudzeniu przekrawamy na pół lub na 3 części jeśli mocno wyrośnie. Każdą warstwę nasączamy i wykładamy część masy z owocami. Wierz dekorujemy resztką masy oraz startą czekolada lub przed podaniem polewamy sosem toffee.
SMACZNEGO!!!