Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Gotuje, bo lubi
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
31
Kategorie
29
Noworoczna orkiszowa granola tropikalna
Uwielbiam początki nowego roku. Zwłaszcza te, które zaczynają się tygodniowym urlopem. Powietrze naładowane jest elektryczną energią. Wszyscy chcą być lepsi, wszystkim bardziej się chce, wszystko można zacząć odnowa Nie da się nie ulec tej...
Gotuje, bo lubi
Bez kategorii
Ucierane maślane z malinami i twarogiem
Czasami kiedy sobie przypomnę, żenapisałam książkę kucharską, ogarnia mnie pusty śmiech. Odkąd zaczęłam wytwarzać jedzenie nie tylko dla siebie mojewizyty wkuchni ograniczyły się doniezbędnego minimum. Zeby zalać płatki mlekiem,...
Gotuje, bo lubi
Bez kategorii
Bób, kurki i ziemniaczki z jednej patelni
Powietrze najpierw pachniało czarnym bzem. Potem jaśminem. Teraz słodką lipą. Już prawie dwa miesiące zachwycam się warszawskim latem. Zyję trochę naopak odzmierzchu doświtu. Odchleba dochleba. Mało snu, prawie wc...
Gotuje, bo lubi
Bez kategorii
Jesienna panzanella z brukselek i dyni
Jakoś mniej lub bardziej ponowym roku nablogu zwykło się pojawiać podsumowanie ulubionych książek kucharskich ubiegłego roku. Książki towciąż jedyne rzeczy, którychkupowaniu nie mogę się oprzeć, choć ubiegły rok był wtej k...
Gotuje, bo lubi
Bez kategorii
Najlepsza zupa świata z freekeh i pulpecikami
Zaraz potym jak oddałam manuskrypt książki nadszedł dziwny czas. Im bliżej było zdania ikońca projektu, tym mójnotes wypełniał się pomysłami nanowe dania, bez których, jak mi się wydawało, książka nie mogła się obyć. Wkońc...
Gotuje, bo lubi
Na obiad
,
Ottolenghi
,
Arabskie
,
Freekeh
,
Harira
,
Middleeastern
,
Soup
,
Tamimi
,
Zupa
„Opowiadania drewnianego stołu” – moja pierwsza…
Ponad dwa lata temu wymyśliłyśmy sobie razem zmoją koleżanką Magdą, żesprawimy czytelnikom bloga uciechę iopublikujemy zbiór przepisów wwersji elektronicznej. Ijak toczęsto bywa, kiedy nadaje się sprawom obrót, chwil...
Gotuje, bo lubi
Bez kategorii
Deserowa pigwa do zamknięcia w słoiku
Jesienią tamtego roku ogarnęło mnie szaleństwo robienia przetworów. Bardzo małych porcji dżemów imarmolad, alerobionych natyle często, aby niemal tydzień potygodniu upamiętnić przemykające przez sezony owoce. Marzy mi się spiżar...
Gotuje, bo lubi
W słoiku
Gryczane ciasto z jabłkami z piekarni Huckleberry
Jutro święto dziękczynienia, więc wsklepach dzieje się mniej więcej tosamo, co dzieje się unas przedBożym Narodzeniem. Natężenie ruchu nasupermarketowych ścieżkach jest dość gęste ijeżeli nie muszę pilnie iść do ...
Gotuje, bo lubi
Bez kategorii
Raz na wozie, raz pod wozem. Koktajl na zmocnienie nerwów i ciała.
Dwa ostatnie miesiące dały mi lekko potyłku. Zaraz potym jak okazało się, żenie mogę pojechać doWietnamu okazało się, żepodróż doMeksyku również się nie odbędzie. Proces odnawiania naszej wizy uziemił n...
Gotuje, bo lubi
Bez kategorii
Warsztaty z pieczenia chleba i przedpremierowe gotowanie z książki „Opowiadania drewnianego stołu”
Zogromną radością pragnę Was zaprosić nadrugą edycję warsztatów zpieczenia chleba, które poprowadzę dla trzech grup wdniach 25 27 listopada wwarszawskim studiu Muffia. Nawarsztatach nauczę Was jak przygotować...
Gotuje, bo lubi
Bez kategorii
Twarogowe ciasto ze śliwkami i jagodami huckleberries
Nie pamiętam kiedy ostatnio upiekłam takie zwykłe ciasto. Ciągle tylko amerykańskie paje lub tarty robione nabazie ciasta zmąki zpełnego przemiału. Potym jak chleb znalazł się podwzględną kontrolą dopadła mnie nowe gorączk...
Gotuje, bo lubi
Bez kategorii
Knedle na wszystkie smutki
Wrzesień miał być jak zbajki. Najpierw ponad dwa tygodnie wWietnamie nadziewczyńskim kulinarnym tripie, potem szybka przepierka znoszonych ubrań wdomu inastępnego dnia doMeksyku nawakacje zmężem. Wg...
Gotuje, bo lubi
Bez kategorii
Maślankowe pankejki takie jak z dinera.
Czasami ciężko nadążyć mi zasamą sobą. Ledwo co zdążyłam odchorować swój szalony wypad doPolski, ponownie spakowałam swój plecak iruszyłam naprzód. Odwiedzili nas dobrzy znajomi, zktórymi najpierw przejechałam zachodnie wy...
Gotuje, bo lubi
Bez kategorii
WARSZTATY Z PIECZENIA FRANCUSKIEGO CHLEBA
Znieskrywaną ekscytacją pragnę Was zaprosić nawarsztaty zpieczenia francuskiego chleba, które poprowadzę dla trzech grup wdniach 17 19 maja wwarszawskim studiu Muffia. Nawarsztatach nauczę Was jak przygotować...
Gotuje, bo lubi
Bez kategorii
Kokosowo – migdałowy pudding ryżowy z karmelizowanymi bananami.
Myślałam, żejak zacznę pracować jako piekarz, przestanę tyle piec wdomu. Nic bardziej mylnego. Mieszkanie wtak inspirującym mieście jak San Francisco pośród twórczych ludzi nieustannie motywuje donauki iodkrywania nowych r...
Gotuje, bo lubi
Bez kategorii
Wędzone ziemniaki jak z Baru Tartine
Zaraz ponowym roku napisałam długiego posta. Oklejących bułeczkach, naszej podróży napołudnie Kalifornii, otym jak fajny był ubiegły rok ijak jeszcze fajniejszy będzie ten następny. Kiedy doszłam doniemal ostatniego ...
Gotuje, bo lubi
Bez kategorii
1
2
Następna
→