Dziś Wigilia Bożego Narodzenia. Większość z nas jest dziś zajęta w kuchni. Niektórzy z tego powodu narzekają, a ja... to lubię :) Mam nawet czas, żeby podzielić się dziś jeszcze jednym przepisem ;)
3 filety z dorszasok z 1/2 cytryny2 marchewkicebula3 ząbki czosnku3 liści kapustyłyżka masła125 ml białego winaopakowanie ciasta francuskiegołyżka mlekasezam lub maksól, pieprz, gałka muszkatołowa
Rybę skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki.
Marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę, a liście kapusty w paseczki. Warzywa smażymy na maśle, wlewamy wino, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dusimy, aż cały płyn odparuje.
Rybę osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Płat ciasta układamy na papierze do pieczenia. Na środku kładziemy połowę farszu, następnie rybę tak, by płaty nachodziły na siebie i przykrywamy resztą farszu.
Boki ciasta nacinamy w paski. Zakładamy naprzemiennie nad farszem. Wolne brzegi podwijamy pod spód.
Całość smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem lub makiem - ja pominęłam ten krok ;)
Pieczemy 50 minut w 190 stopniach C.
Życzę wesołych, zdrowych, rodzinnych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia!