Ciasto jakiś czas temu podbiło podniebienia wszystkich moich domowników, gości i współpracowników ;) Jest proste, szybkie i obłędnie smakuje. Tak obłędnie, że zdążyłam zrobić zdjęcie jednego z ostatnich kawałeczków ;)
CIASTO:400 g mąki250 g margaryny200 g serka homogenizowanego waniliowegołyżeczka proszku do pieczeniałyżka cukru pudruszczypta soli
6 jabłekszklanka brązowego cukrułyżka cynamonudżem - smak wg uznaniaDo mąki dodajemy proszek do pieczenia, pokrojone w kostkę masło, sól i cukier. Szybko siekamy nożem. Dodajemy serek i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy ciasto na pół i rozwałkowujemy na dwa prostokąty.
Jeden prostokąt układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i nakłuwamy widelcem.
Jabłka obieramy i przekrawamy na pół. Z połówek wydrążamy gniazda nasienne. Miejsce gniazd wypełniamy dżemem - ja używam konfitury wiśniowej i układamy do dołu gniazdem na cieście w blaszce. Połówki jabłek posypujemy cukrem i cynamonem.
Drugi prostokąt ciasta układamy na połówkach jabłek.
Pieczemy w 160 stopniach C ok. 50 minut.
Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem :)