Brak energii na wiosnę ...zafundujmy sobie pyszne i pożywne polędwiczki z prądem;-)
Składniki na 4 porcje- 2 małe polędwiczki wieprzowe
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 szalotka
- 50 ml śliwowicy
- 100 ml soku z aronii lub tarniny
- 300 ml bulionu
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
Polędwiczki nacieramy sola i pieprzem, na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Na gorącym tłuszczu obsmażamy polędwiczki z każdej strony. Mięso zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu rumienimy drobno posiekaną szalotkę. Ponownie wkładamy polędwiczki na patelnię, wlewamy alkohol, sok i bulion, przykrywamy i dusimy do miękkości (około 20 minut). Trzeba uważać aby nie dusić za długo bo mięso wyschnie i nie będzie soczyste. Polędwiczki zdejmujemy z patelni i zawijamy w folię aluminiową - dzięki temu mięso nie wystygnie a soki równo się rozłożą.
Sos w którym dusiło się mięso, gotujemy na ostrym ogniu aż połowa odparuje. Wlewamy śmietanę, mieszamy, zagotowujemy możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podajemy z ziemniakami lub kaszą gryczaną.
Smacznego !