Ogórek, bazylia i mięta... Drobinki przypraw, kilka kropel soku z cytryny, odrobina ostrej papryczki dodadzą wigoru chłodnikowi z ogórka, którego nie trzeba gotować. Idealny lekki posiłek na upalne czerwcowe dni - serdecznie polecam :-)
Składniki na 4 porcje:- 400 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki świeżej bazylii
- 1/2 szklanki świeżej mięty
- 1/4 szklanki zielonej cebulki
- 2 mniejsze ogórki szklarniowe
- 1 łyżka soku z cytryny
- odrobina ostrej papryczki chili
- sól i pieprz do smaku
Miksujemy w blenderze jogurt wraz z bazylią, miętą, cebulką oraz papryczką chili.
Dodajemy zielony ogórek drobno pokrojony, obrany i oczyszczony z pestek. Chłodnik miksujemy z ogórkiem tylko chwilę w celu połączenia składników. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Zupę wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Ogórkowy chłodnik najlepiej smakuje w dniu w którym został przygotowany.
Podajemy z listkiem bazylii lub mięty... polecam ;-)