Apple pie czyli amerykańską szarlotkę chciałam upiec od dawna. Właściwie to chciałam po prostu upiec pie, a akurat trafiło na wersję jabłkową Kusiło mnie żeby poszaleć z dekoracją na wierzchu ciasta, ze wzorami i kratkami, ale do tej pory nie trafiłam ...
Szarlotka, placek zjabłkami, jabłecznik… jak zwał, tak zwał. Chyba najpopularniejsze wPolsce ciasto standardowe. Szarlotka ma korzenie francuskie, aleciasto zjabłkami jest spotykane nacałym świecie wtej, czy innej fo...
Jedną z najdelikatniejszych maślanych odmian kruchego ciasta jest pâte sablée. Świetnie sprawdzi się jako podstawa tart, czy mazurków, ale z dodatkiem jabłek i cynamonu otrzymujemy przepyszny, rozpływający się w ustach jabłecznik. Musicie sprób...
American Pie? Nie, to nie film, takie ciasto może ziścić się w Waszej kuchni! Wystarczy po amerykańsku uwierzyć w siebie, skombinować trochę soczystych jabłek i ...
Post Szarlotka amerykańska pojawił się poraz pierwszy w Magazyn kulinarny Codogara.
...
Kiedy przychodzi jesień moim ulubionym ciastem do pieczenia (i wcinania) jest szarlotka. Ciepła, pachnąca cynamonem z chrupiącym kruchym ciastem. Ja lubię szarlotkę na ciepło. Najlepiej prosto po upieczeniu. Dziś podzielę się z Wami przepisem mojej Bab...
Cynamonowa szarlotka z kajmakiem i masłem orzechowym; lód Resee's (z masłem orzechowym i czekoladą)Cinnamon apple pie with butterscotch and peanut butter; Resee's ice cream (with peanut butter and chocolate)
Kuchnia brytyjska to coś równie prawdziwego jak kuchnia amerykańska i Yeti. I mówię to w pełni świadoma, że moja ukochana idolka Nigella Lawson stamtąd pochodzi. Myśląc o daniach typowych dla brytyjczyków do głowy przychodzą mi:angielskie śniadanie, cz...
W moim rodzinnym domu mamy w ogrodzie parę trochę już zapomnianychgatunków jabłoni, jakkoksa pomarańczowa, papierówka czy szara reneta. Szarą renetę można jeszcze bez trudu kupić na targu. Znalazłam przepis p. Kosiby w Palce Lizać i postano...