Mazurek orzechowy z solonym karmelem marzył mi się już od dawna. To ciasto powinno przypaść do gustu zwłaszcza miłośnikom orzechów, bo jest bardzo solidnie napakowane kilkoma ich rodzajami. Celowo nie zdecydowałam się na jeden rodzaj orzechów, by smak,...
Mazurek z masą krówkową, bananami i bezą
Mazurek z masą krówkową, bananami i bezą
Mazurek z masą krówkową, bananami i bezą.Nie przepadam za klasycznymi mazurkami, ale ten mogę jeść bez końca. Pewnie myślicie, że musi być mega słodki. Słusznie, bo...
Poszerzam bazę przepisów na zdrowo-słodkie wypieki na Wielkanoc. Dzisiaj przedstawiam pierwszą zdrowszą wersję mazurka, do tego wegańską. Bazą mazurka jest kruche ciasto z mąki orkiszowej razowej, z dodatkiem wiórków kokosowych. Całość wypełniłam...
Staropolski tort orzechowo-kawowy sprawdza się idealnie na tradycyjnych przyjęciach np. imieninach, urodzinach czy rodzinnych świętach. Jego smak zachwyca od ponad 100 lat. Tort orzechowy bez dodatku pszennej mąki, oparty na jajkach, mielonych orzechac...
W tym roku byłam odpowiedzialna za wszystkie słodkości na stole Wielkanocnym, a z racji tego, że święta obchodziliśmy u mnie, musiałam się nieźle napracować. Wyszło bardzo słodko, karmelowo i przede wszystkim na bogato! Standardowo był zeszłoro...
Staropolski mazurek orzechowy z chrupiącą bezą. Ciasto orzechowe po upieczeniu przypomina zakalec. Jest bardzo ciężkie, wilgotne i klejące. Dopiero po kilku dniach schnie i kruszeje, dlatego warto upiec je wcześniej i odstawić na kilka dni, nakryte klo...
Staropolski mazurek orzechowy z chrupiącą bezą. Ciasto orzechowe po upieczeniu przypomina zakalec. Jest bardzo ciężkie, wilgotne i klejące. Dopiero po kilku dniach schnie i kruszeje, dlatego warto upiec je wcześniej i odstawić na kilka dni, nakryte klo...
Mazurek to tradycyjne ciasto w kuchni polskiej. Nie może go zabraknąć podczas Wielkanocy. Każdy przygotowuje go inaczej. Jedni na spodzie kruchym, inni na biszkoptowym lub makaronikowym. Można go przekładać lub pokrywać słodką masą. Możliwości jest spo...