Tiramisu to klasyczny włoski deser o delikatnej kremowej konsystencji i mocno kawowym smaku z wyczuwalną nutą migdałowego likieru amaretto. Nazwa tiramisu w dowolnym tłumaczeniu oznacza "obudź mnie", "poderwij mnie" albo "uszczęśliwij mnie" i chyba zgodzicie się ze mną, że bardzo pasuje do charakteru tego deseru. Tradycyjnie we Włoszech podaje się tiramisu na drugie śniadanie zwłaszcza w upalne dni, do tego kawa espresso - bardzo miły początek dnia.
Klasyczne tiramisu składa się z warstwy biszkoptów nasączonych mocną kawą espresso oraz likierem amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu z serka mascarpone, jajek, cukru i śmietany. Ja dzisiaj proponuję Wam wersję tiramisu bez jajek, dla tych którzy nie mogą lub obawiają się spożywać surowych jajek. W smaku nie ustępuje jednak klasycznej jajecznej wersji.
Podany niżej przepis dostosowany jest do kwadratowej foremki o wymiarach 24cm x 24cm i pozwala na przygotowanie około 12 porcji.
Składniki: - 2 opakowania podłużnych biszkoptów ( około 48 sztuk)
- 1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i ostudzonej
- kieliszek likieru amaretto ( ewentualnie brandy)
- 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
- 5 łyżek cukru pudru
- 250 g serka mascarpone
- kakao gorzkie / lub wiórki gorzkiej czekolady do posypania
Wykonanie:
- Deser ma formę warstwową - biszkopy - masa - biszkopy - masa ( w zależności od wielkości formy można zrobić dwie lub trzy warstwy - u mnie wyszło trzy). Całość oprószona jest gorzkim kakao i mocno schłodzona.
- Ostudzoną kawę wymieszać z amaretto lub brandy. Biszkopy namaczać w kawowej mieszance i układać w foremce. Należy to robić dosyć szybko aby biszkopty nie nasiąkły zbyt kawą, bo wtedy cały deser będzie zbyt miękki.
- Śmietankę ubić na sztywno mikserem, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier puder. Następnie zmiksować z serkiem mascarpone na gładki krem.
- Część masy ( 1/2 lub 1/3 w zależności ile warstw ma mieć deser) wyłożyć na biszkopty. Na niej ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i kolejną warstwę kremu itd. Ostatnią warstwą powinien być krem, który delikatnie należy oprószyć kakao lub gorzką czekoladą.
- Całość przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce co najmniej kilka godzin ( najlepiej całą noc).