Przedstawiony przepis możecie wykorzystać w święta lub w każdym innym terminie. Polędwiczki wieprzowe świetnie sprawdzają się w daniach z sosami. Dzięki temu stają się jeszcze bardziej delikatne i soczyste. Polecam.
Składniki:
- Polędwiczki wieprzowe (2szt)
- Pieczarki 400 gram
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- Mąka
- Sól
- Pieprz
- Śmietana słodka 18%
- Masło klarowane
- bulion
Wykonanie:
Paprykę kroimy na ćwiartki. Układamy na blaszce i zapiekamy przez kilkanaście minut (aż zaczną lekko brązowieć). Po tym czasie odstawiamy na chwilę aż przestygną i obieramy ze skóry. Kroimy w słupki. Polędwiczki kroimy w plastry. Spłaszczmy ręką (nie ma potrzeby używania tłuczka, mięso jest bardzo delikatne). Przyprawiamy solą i pieprzem. Oprószamy mąką. Pieczarki kroimy w pasterki a cebulę w kostkę. Na głęboką patelnię wykładamy 2 łyżki masła klarowanego. Podsmażamy polędwiczki. Po zrumienieniu wyjmujemy i na tej samej patelni przesmażamy pieczarki i cebulę. Polędwiczki wykładamy na pieczarkach. Podlewamy bulionem ok. 500 ml i dodajemy papryki. Dusimy pod przykryciem do miękkości polędwiczek. Na koniec dodajemy śmietanę (ok.100ml) lub opcjonalnie rozmieszaną z 2 łyżeczkami mąki. SMACZNEGO.