Cześć =) Polędwiczki wieprzowe, to najlepszy typ wieprzowiny. Soczyste, kruche i delikatne mięso znakomicie nadaje się zarówno do pieczenia, smażenia, duszenia czy na grilla.
Polędwiczki wieprzowe są niewielkie i delikatne, stąd czas ich pieczenia jest dość krótki, około 40 minut, a dla tych, którzy lubią polędwiczki jeszcze nieco krwiste - 30 minut (tak jest w tej wersji).
Idealnie upieczone polędwiczki są ładnie przypieczone z wierzchu, a w środku miękkie i soczyste.
W tej wersji polędwiczkę wieprzową podałem w towarzystwie pieczonych ziemniaków, zielonych oliwek, kalafiora ugotowanego na parze w parowarze i pomidorków koktajlowych zapiekanych z marynacie czosnkowo-pieprzowej.
Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania polędwiczek wieprzowych w taki sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na ok. 4 porcje):
- 2 polędwiczki wieprzowe, każda około 500g
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- ostra papryka
Sposób wykonania:
1) Polędwiczki myjemy, odcinamy białe błony, posypujemy solą, pieprzem i ostrą papryką, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym oliwą.
2) Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni C.
3) Pieczemy około 30 minut.
Smacznego =)