Szwedzkie klopsiki (Kottbullar) to chyba najbardziej charakterystyczne danie kuchni szwedzkiej. Oczywiście najczęściej możecie je spotkać w IKEA, a w sklepiku kupić paczkę mrożonych pulpecików. Nie ma jednak nic lepszego jak zrobić własne klopsiki. Tra...
Pyszny, mięciutki chlebek z lekko chrupiącą skórką :-) Ma neutralny smak, więc dobrze komponuje się zarówno na słodko, jak w wersji wytrawnej. Może być podstawą kanapki, albo świetnym dodatkiem do innych potraw, np. do curry, różnych zup itd. Zr...
Bułki zapiekane z pieczarkami i serem Chrupiące i łatwe w przygotowaniu. Bułki zapiekane z pieczarkami i serem to rodzaj domowych zapiekanek. Wypełnione nadzieniem z pieczarek i cebulki, pachnącym pietruszką i oregano. Bułki nadziewane pieczarkami posy...
Lussekatter są to szwedzkie bułeczki z dodatkiem szafranu, które przygotowuje się na dzień świętej Łucji, który wypada 13 grudnia. Przepis jest lekko zmodyfikowany, ponieważ w wersji oryginalnej nie dodajemy żurawiny do ciasta, ale według mnie bułeczki...
Miał być najpierw wpis o naszych szwedzkich wakacjach a zaraz potem przepis na te bułki. Ale z racji tego że wpis się jeszcze piszę postanowiłam się z Wami najpierw podzielić przepisem na te drożdżowe cudka, zwłaszcza nie niektórzy mają długi weekend i...
Dziś klasyka w szwedzkim wydaniu. I cóż, że ze Szwecji? Skoro pysznie, sycąco, aromatycznie :)Dzięki Ikei szwedzkie klopsiki poznał cały świat. W sosie pieczeniowym, z żurawiną na boku i puree ziemniaczanym - pozycja obowiązkowa każdej wizyty w Jankach...
Chodzą za mną ostatnio bułki słodkie. Nigdy nie piekłam drożdżówek, a że pogoda nie sprzyjała dziś wychodzeniu z domu, postanowiłam upiec domowe bułeczki.Drożdżówki z budyniem czekoladowym i rodzynkamiSkładniki na ciasto:- 250 g mąki pszennej chlebowej...
Potrzebujecie zrobić jakieś wyjątkowe ciasto? Polecam drożdżowy wieniec z nadzieniem migdałowym z żurawinami. Wieniec z nadzieniem migdałowym przepis z Pistachio składniki: ciasto: 175 ml mleka 65 g masła 50 g cukru 7 g suszonych drożdży 375 g mąki psz...