Eula w kuchni
Dziś na póżną obiado-kolację sałatka z krewetkami z papają.
Papaja ma słodkawy, korzenny smak, który świetnie komponuje się z owocami morza. Owoc ten obiera się ze skórki i pozbawia nasion. Tak przygotowany miąższ, spożywa się na surowo (na przykład skropiony sokiem z cytryny), bądź przetworzony
Składniki;
eula w kuchni
1 szkl. pokrojonej papai
2 pomidory lub 10 pomidorków koktajlowych
1 ogórek zielony
1 grejpfrut czerwony
12 krewetek
mix sałat
garść migdałów w płatkach
3 łyżki oliwy do smażenia
przyprawy: sól, pieprz świeżo zmielony
Sos:
1 płaska łyżeczka świeżego imbiru
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z imbirem z sokiem z cytryny i przyprawami . Krewetki podsmaż na kilku łyżkach oliwy. Smaż je po kilka minut z każdej strony
Papaję obierz i pokrój na kawałki, pomidorki umyj i przekrój na połowy, ogórka umyj i pokrój w paski, wykrawając miąższ z pestkami. Grejpfruta obierz ze skóry i błon, a następnie podziel na cząstki. Sałatę umyj i osusz. Warzywa poukładaj na liściach sałaty, dodaj owoce i krewetki. Całość polej sosem i posyp płatkami migdałowymi.
Smacznego!