Pralinki małe czekoladki na jeden kęs :) Ich przygotowanie, wbrew pozorom, nie jest wcale takie trudne, jak mogłoby się wydawać.
Są to czekoladki które lubią dzieci i dorośli
eula w kuchni
Składniki ;
130 g Czekolada gorzka kakao min 52%
Krem:
60g Czekolada gorzka kakao min 52%
łyżeczka masła
2 łyżeczki mleka 3,5% (może być śmietanka)
zmielone wiórki kokosowe 50g
1 kropla – aromatu dowolnego w gustu
Przygotowanie;
Rozpuść czekoladę gorzką w kąpieli .Odlej 2 – 2,5 łyżki rozpuszczonej czekolady do osobnej miseczki będzie to porcja na wypełnienie denek.
Rozpuszczoną czekoladę łyżeczką wlewaj do 1/3 wysokości każdej pralinki. Napełnioną forme równomiernie rozprowadzić czekoladę by pokryła wszystkie szczelinki po brzegi. Oczyść wierzch płaskim nożem.
Foremkę należy pozostawić w dość chłodnym miejscu na ok. 15 minut (najlepiej do lodowki )Po tym czasie czekolada całkowicie się zwiąże.
Krem do wypełnienia pralinek :
Rozpuść w kąpieli wodnej 50g czekolady dodając masło i mleko. Jak już masło i mleko połączą się z czekoladą dodaj zmielone wiórki kokosowe oraz kroplę aromatu. Wymieszaj (Jeżeli krem będzie za gęsty dodaj odrobinę mleka i wymieszaj.Jeżeli będzie za gęsty dodaj czekolade). Ostudź krem do temp pokojowej. Tak ostudzony krem przełóż do szprycy i nadziewaj każdą pralinkę pozostaw 3 mm na wylanie denka. Odstaw foremkę i zajmij się podgrzewaniem czekolady (wcześniej odłożonej ) taka jak poprzednio. Łyżeczką nakladaj do każdej pralinki czekoladę by wypelniła formę po brzegi. Tak wypełnioną całą formę wyrównaj płaskim nożem i zbierz namiar czekolady. Odstaw formę w chłodne miejsce i poczekaj aż denka całkowicie stwardnieją. Teraz już możesz delikatnie wyjmować
eula w kuchni
Smacznego !