Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
125
Kategorie
86
Co zrobić aby gotowane warzywa nie straciły koloru
Bardzo lubię warzywa. Mają dużo witamin ważnych dla naszego zdrowia. Nie które z nich podaję ugotowane . Bardzo często zajadamy się sałatką z marchwi i zielonego groszku . Jest naprawdę bardzo smaczna.Jeżeli nie masz ochoty na warzywa spraw...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Kulinarny poradnik
Jak ugotować jajka na miękko
Jajka bardzo często goszczą u mnie w domu na stole. Cała moja rodzinka po prostu uwielbia się nimi zajadać. Najbardziej smakują nam jajka ugotowane na miękko .jajko na miękkoWalory smakowe są wręcz obłędne :-) I nie też bez znaczenia są wartości ...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
śniadania i kolacje
,
Kulinarny poradnik
Koreczki z tortilli pomidorów suszonych
Bardzo lubię koreczki. Szczególnie te z serem , papryką i suszonymi pomidorami . Podaję je na każdej imprezie od urodzinowej po sylwestrową :-)Jednak po pewnym czasie zajadania się tymi koreczkami postanowiłam je zmodyfikować i ulepszyć . U...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Przystawki
Co zrobić aby olej nie pryskał podczas smażenia ?
Wiele przyrządzanych potraw wymaga smażenia lub obsmażenia wstępnego. I nie było by tego tematu gdyby nie fakt , że podczas tej czynności tłuszcz pryska po całej kuchni.No właśnie!Jest to efekt uboczny , nie koniecznie mile widziany w nasze...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Kulinarny poradnik
Klasyczne pierogi ruskie na najlepszym cieście
Dzisiaj na obiad zrobiłam pyszne pierogi ruskie. Czasami do farszu dodaję koperek lub boczek ale nie dzisiaj. Zamówienie było na klasyczne ruskie więc trzeba było je przyjąć i wykonać :-) Efekt : bardzo smaczne , pachnące cebulką pierożki.&...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Główne dania
,
Drugie dania
Przepis na pastę z makreli z ogórkami kiszonymi
pasta z makreliRyby są bardzo ważnym składnikiem w diecie. Bardzo często przygotowuje je na obiad. Ale dzisiaj zrobiłam pastę z makreli na śniadanie i wyszła rewelacyjna. Przygotowanie zajęło mi chwilę a smak..... musicie spróbować :-)Ja zrobić p...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
śniadania i kolacje
,
Pasty
Co zrobić żeby sernik nie opadł ?
Serniki - kto ich nie lubi? Wersji przygotowania i podania tego pysznego ciasta jest wiele. Z ciastem lub bez .Najlepszą reputacją cieszą się serniki wiedeńskie, królewskie, z migdałami czy z brzoskwiniami .Każde z tych ciast jednak ma tendencje ...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Kulinarny poradnik
Zupa krem z jarzyn i grzankami
Kremowe zupy to jedne z moich ulubionych dań. Sposób przyrządzenia jest bardzo łatwy i każdy poradzi sobie z tym daniem . Idealnie nadają się do podania jako pierwsze danie . Posypane chrupkimi grzankami świetnie smakują .Ale nie jest...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Zupy
Jak nie zwarzyć masy na bazie masła ?
Sposób na udana masę na bazie masłaBardzo lubię ciasta z kremem na bazie masła. Szczególnie masy te ucierane na parze . Nie pogardzę też ciastem z masą budyniową ucieraną z masłem. Wiem , że owe słodkie dobrodziejstwa nie należą do dietetyc...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Kulinarny poradnik
Wykwintna domowa karpatka
Wczoraj upiekłam karpatkę przyrządzoną od podstaw samodzielnie. Okazała się tak pyszna że moi chłopcy co chwila otwierali lodówkę po kolejny kawałek mimo iż nie dawno jedli kolację. Bałam się że do niedzieli po mojej karpatce zostaną tylko okruszki .Za...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Ciasta i torty
,
Strona główna
Co zrobić aby pokrojone owoce nie ściemniały ?
Hmmm........ tak sobie myślę, że skoro czytacie tego posta to znaczy że lubicie owoce.To dobrze!Ciasta owocowe , sałatki czy różne przystawki z dodatkiem owoców dostarczają nam witaminy w naturalny sposób a do tego smakują wybornie.Tak twierdzi z...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Kulinarny poradnik
Grochówka z wędzonym boczkiem.
Zupa grochowa jest jedną z moich ulubionych potraw. Uwielbiam kiedy po kuchni unosi się zapach wędzonego boczku .Gotowana na wolnym ogniu nabiera pełni smaku i groch rozgotowuje się bez przypalenia .Fajne jet też to że grochu łuskanego nie musimy wcześ...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Zupy
Prosty trik jak nie przypalić ciasta
Nie ma to jak ciasto upieczone we własnej kuchni. Szczególnie kiedy wychodzi nam idealne, smaczne i nie przypalone .No właśnie! PRZYPALONE ciasto nie jest już takie pyszne .Jak sobie poradzić żeby się nie przypaliło na wierzchu a co gorsza ...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Kulinarny poradnik
←
Poprzednia
6
7
8