Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
125
Kategorie
86
Naleśniki przepis
Naleśniki są uniwersalnym daniem. Mogą być podane jako drugie danie lub na deser. U mnie w domu naleśniki są jak kameleon. Raz podawane na drugie danie z mięsnym farszem , innym razem przygotowuję je na deser z waniliowym serkiem lub owocami. Przepis t...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Drugie dania
Kotlety z mięsa mielonego vs jeżyki
Kotlety z mięsa mielonego w wersji tradycyjnej troszkę mi się znudziły. Postanowiłam dzisiaj zrobić kotlety zwane jeżykami. Mięso mielone połączyłam z ryżem,marchewką i kapustką. Zrobiłam do tego sos pomidorowy i wyszło bardzo pysznie. Smak podobny do ...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Bez glutenu
,
Główne dania
,
Drugie dania
Romantyczny deser z bitą śmietaną
Oprócz ciasteczek w serduszka przygotowałam również na walentynki pyszne deser z bitej śmietany i galaretki malinowej. Taki deser jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu a w lampkach do wina wygląda bardzo elegancko. Już nie mogę się doczekać kiedy będą...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Bez glutenu
,
Babeczki ciasteczka rurki
Cisteczka w kształcie serc na Walentynki
Ponieważ święto zakochanych zbliża się dużymi krokami postanowiłam na tę okazję coś upiec. Walentynkowe ciasteczka które upiekłam są mięciutkie , delikatne w smaku a do tego romantycznie wyglądają :) Coś czuję że będę musiała upiec jeszcze jedną porcję...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Wegetariańskie
,
Babeczki ciasteczka rurki
Chrupiące placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane to pomysł na szybkie i smaczne danie. A sposobów na ich podanie jest kilka przez co nie jest to nudne danie. Placki ziemniaczane możemy podać z cukrem , z solą z sosem itp.Moja ulubiona wersja to placki na słodko. Jestem łasuchem i ...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Wegetariańskie
,
Drugie dania
Kapuśniak Babuni z miękkimi ziemniakami
Kapuśniak któż go nie zna? Idealna zupa kiedy za oknem pogoda nas nie rozpieszcza. Dla wielu z Nas kojarzy się z jazdą na sankach i powrotem do domu w przemokniętych ubraniach oraz Babcią , która rozgrzewała nas kapuśniakiem. Oj! Odpłynęłam w wspomnien...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Bez glutenu
,
Zupy
Przepis na karmelizowaną skórkę pomarańczową
Skórka z pomarańczy kandyzowana najbardziej smakuje mi w serniku wiedeńskim. Nie wyobrażam sonie tego właśnie ciasta bez skórki pomarańczy :) Chociaż właściwie kiedy piekę makowca lub robię paschę to również używam skórki pomarańczowej ! Przepis jest p...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Bez glutenu
,
Ciasta i torty
,
Dodatki
,
Przetwory
przepis na jędrne kopytka
Kopytka należą do tych posiłków które najbardziej kojarzą mi się z dzieciństwem. Mama robiła je raz w tygodniu i podawała z sosem. Przepis na kopytka dała mi kilka lat temu. Od tamtej pory sama je przyrządzam mojej rodzinie :) Chłopcy uwielbiają je, je...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Drugie dania
Jak ugotować brokuły?
Jak ugotować a nie rozgotować ?Chcemy aby brokuły były jędrne i nie rozpadały się po wyjęciu z wody. To oczywiste. Nikomu raczej nie będzie smakowała zielona papka dodana do obiadu.sprawdźcie ten sposób na gotowanie brokułów i cieszcie się ...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Wegetariańskie
,
Kulinarny poradnik
Apetyczna domowa fasolka po bretońsku
Jak zrobić fasolkę po bretońsku ?Bardzo prosto. Główne składniki to fasola np: piękny jaś i kiełbaska. Smak fasolki jest intensywny i wyrazisty. Gotuje się ją szybko pod warunkiem że zamoczymy fasolę dzień wcześniej ( wieczorem).Jeżeli nie masz c...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Zupy
Surówka z kapusty
Surówka z kiszonej kapusty jest smacznym dodatkiem obiadowym.Do czego pasuje surówka z kiszonej kapusty ?Surówka z dodatkiem jabłek świetnie komponuje się z kotletami, mięsem mielonym czy bitkami. Kotlety, mięso mielone czy też bitki smakują wybo...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Bez glutenu
,
Wegetariańskie
,
Surówki obiadowe
przesolona zupa ? można ją uratować
Jeżeli nie chcący przesolisz zupę nie martw się. Jest prosty sposób aby ją uratować. Po zastosowaniu tej prostej metody Twoja zupa znowu będzie jadalna :-).Kulinarny Poradnik podpowiada prosty trik jak uratować przesoloną zupę. Zupa już nie będzi...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Kulinarny poradnik
Prosty sposób na pastę z białego sera
Tak już mam że od czasu do czasu mam chęć na jakąś pastę do chleba :-) Buszując po pułkach mojej lodówki doszłam do wniosku że dam radę zrobić pastę z białego sera i papryki. I jak się okazało to był strzał w dziesiątkę ! Pasta wyszła znakomita.&...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Bez glutenu
,
Wegetariańskie
,
śniadania i kolacje
,
Pasty
1 sposób na najlepszą szarlotkę
To już u mnie w domu tradycja że w sobotę piekę jakieś dobre ciacho :-) Tym razem padło na szarlotkę. Zrobiłam ją z najprostszego przepisu ale za to szarotka ta jest najlepsza. Miękkie waniliowe kruche ciasto - z pierzynką jabłuszek okraszo...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Ciasta i torty
Miodowe żeberka w sosie jabłkowym na oleju rzepakowym
Mięsne dania bardzo często goszczą na moim stole. Cała moja rodzinka uwielbia mięso w każdej postaci. Tym razem przyszedł czas na żeberka i to nie byle jakie bo w marynacie miodowej i pysznym sosie jabłkowym.Nie bez znaczenia jest też rodzaj oleju na k...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Główne dania
,
Drugie dania
Koreczki z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Kolejny weekend się zaczął ( hurra) . Powolnymi krokami zbliża się wieczór a co za tym idzie? - Filmowe wieczorne seanse :-) Żeby urozmaicić rodzinne oglądanie filmów zrobiłam koreczki. Po raz kolejny wykorzystałam placki na tortille jednak z inną zawa...
Ekspansja Smaku - blog kulinarny
Przystawki
←
Poprzednia
5
6
7
8
Następna
→