Zawsze mi się wydaje, że w wakacje to ja tyyyyle będę gotować, tyyyyle postów zamieszczać... A potem przychodzą te wakacje, a z nimi niestety gwałtowny spadek wydajności. Ale to nie tak, że nie robiłam przez ten miesiąc niczego produktywnego, kreatywnego i z myślą o blogu. Robiłam! Tylko z dala od kuchni.
Warte wspomnienia są przede wszystkim warsztaty z fotografii kulinarnej w których wzięłam udział na tegorocznym Slot Art Festival. Może nie były to do końca warsztaty fotograficzne - o kompozycji i świetle powiedziano zaledwie parę słów - główny akcent położony został na przedstawienie niektórych trików wykorzystywanych w profesjonalnej fotografii żywności, na przykład do celów reklamowych. Uczestnicy warsztatów mogli samodzielnie przygotować nietopniejące lody, niezatapialne płatki z mlekiem, niejadalne dania makaronowe i ładnie wyglądające piwo, którego lepiej jednak nie próbować.
W trakcie warsztatów usłyszeliśmy z K. wiele ciekawostek, które wywołały moje ogromne zdumienie, ale chyba najbardziej zdziwiło mnie zdanie rzucone mimochodem przez prowadzącego. Stwierdził on, że większość blogerów kulinarnych przygotowuje równocześnie dwa dania - jedno, które zamierza zjeść i drugie, które będzie fotografować. Serio? Domyślam się, że pewnie chodzi o twórców bardziej znanych blogów, ale... serio?
Raczej nie zamierzam przygotowywać sztucznych kostek lodu specjalnie w celu sfotografowania lemoniady, ani udawać że sos sojowy z wodą to piwo, ale już przygotowanie szklanki tak by wyglądała na wyjętą przed sekundą z lodówki bardzo mi się spodobał. Wystarczy dezodorant i gliceryna.
Klej zamiast mleka i podwyższanie dna miski kawałkiem kartonu to też triki przydatne raczej przy robieniu zdjęć do celów reklamowych. Chociaż podwyższanie dna miski jest całkiem niezłym pomysłem, gdy chce się pokazać składniki zupy. Do tego celu można by użyć mniejszej miski odwróconej do góry dnem.
Nawet jeśli tylko część wiedzy przekazanej na warsztatach mogę wykorzystać przy robieniu zdjęć na bloga, to jednak zajęcia był bardzo interesujące i dały mi do myślenia. Czas przyłożyć się trochę bardziej do fotografowania przyrządzonych dań. Może nie będę robić sosów do makaronów z farbek, ale niektóre triki na pewno w przyszłości wykorzystam. A od przyszłego tygodnia wracam już do regularnego gotowania i blogowania. Koniec tego wakacyjnego obijania się!
W tamtym roku dwukrotnie miałam przyjemność poprowadzić warsztaty kulinarne dla przedszkolaków. Spodobało się mi, spodobało się maluchom i dyrektor placówki również, więc w tym roku będę kontynuować zajęcia :) Cieszę się, że gdy zaprosiłam do pomocy ma...
WARSZTATY DLA FIRM Od kilku lat jeździmy po całej Polsce i organizujemy warsztaty o różnej tematyce. Warsztaty mają różną formę, mogą to być indywidualne, dla grup zorganizowanych, warsztaty firmowe oraz różnego rodzaju warsztaty na eventach, f...
"Food Pharmacy" to jak same autorki piszę jest to opowieść o jelitach i dobrych bakteriach.Obie książki opowiadają o zdrowych zaleceniach, czyli to co jemy wpływa na Nasze zdrowie.Autorki książki, Lina i Mia są niesamowicie pogodnymi i uśmiechniętymi k...
02 grudnia spakowałam walizkę i popędziłam prawie 500 km do Poznania. Zaproszona przez koleżankę programu Martę ( Marta Ignasiak-Kciuk ) miałam poprowadzić razem z nią świąteczne pierniczkowe warsztaty w Szkole Podstawowej nr. 2 w Kórni...
Dziś zjemy drożdżówki malinowe wypełnione świeżymi, soczystymi malinami i to jest to, czego dziś nam potrzeba! Dodajmy do tego filiżankę ulubionej kawy lub herbaty, miłe towarzystwo, a zapewniam Was, że nawet ponury dzień stanie się piękniejszy. Przepi...
Dr. Oetker wprowadza do swojego portfolio cukier żelujący z dodatkiem stewii. To propozycja dla fanów słodkich przetworów, którzy chcą ograniczyć cukier w swojej codziennej diecie.Stewia to roślina wywodząca się z Ameryki Południowej. Jej działanie sło...
Moje ostatnie odkrycie to książka #Lean in 15 autorstwa Joe Wicks. Pomimo, że jest ona numerem jeden na światowych listach bestsellerów, niewiele o niej wcześniej słyszałam. Autor jest trenerem osobistym i dzięki sile mediów społe...
Mamy grudzień a to bardzo pracowity miesiąc dla blogerów kulinarnych. Dwa razy w roku większość z nas nie może narzekać na brak odwiedzin. Święta Bożego Narodzenia to właśnie taki okres gdzie na blogu statystyki skaczą aż po sam sufit. To nie jedyny po...
kulinarna piniata - fotografia jedzenia, fotograficzny blog kulinarny, przepisy kulinarne ze zdjęciami,