Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Wszystkie przepisy z bloga
Dos limones, por favor!
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
57
Kategorie
209
“Nie każdy Brazylijczyk tańczy sambę” Nie każdy podróżnik wydaje książki
Dostałam propozycję, która bardzo mnie ucieszyła zaproponowano mi recenzję książki podróżniczej. Na początku myślałam, że to pomyłka, później jednak powątpiewaniu ustąpiło przekonanie, że nawet jeśli ktoś się pomylił, to przecież nie znaczy, że...
Dos limones, por favor!
Podróże
,
Recenzje
,
Nie każdy Brazylijczyk tańczy sambę
,
Tony Kososki
,
Wydawnictwo Muza
Playa Grande – ukryty skarb
Północne wybrzeże Dominikany bardzo różni się od zachodniego, gdzie leży najpopularniejsza w Dominikanie Punta Cana. Zachód cechuje płaskie ukształtowanie terenu, tymczasem północ zaskakuje różnorodnością. Tam właśnie podczas ostatniego wyjazdu na mój ...
Dos limones, por favor!
Podróże
,
Dominikana
,
Dominican Republic
,
Cabarete
,
Cabrera
,
Playa Grande
,
Rio San Juan
Bób + mięta = wielkie love
Jest dokładnie tak jak w tytule. Bób kocha miętę, mięta kocha bób. Jeśli jeszcze nie znacie tego połączenia, a czujecie miętę do bobu to nie wahajcie się ani chwili. To wciąga, jak to bób. Zaczęło się od tego, że poszłam ostatnio na Ruską (dla niewtaje...
Dos limones, por favor!
Kulinaria
,
Jedzenie
,
Bób
,
Mięta
,
Pasta
Fritos maduros, czyli smażone dojrzałe platany
Fritos maduros to po prostu smażone dojrzałe platany. Jak już mogliście przeczytać w poprzednich wpisach są o wiele słodsze niż zielone platany, ale jest to zupełnie inna słodkość niż ta bananowa. Dlatego nie zrzymajcie się proszę, że znów taki przepis...
Dos limones, por favor!
Kulinaria
,
Dominikana
,
Jedzenie
,
Dominican Republic
,
Platany
,
Fritos maduros
,
Platanos
Tostones, czyli smażone złoto tropików
W ostatnim wpisie opowiadałam o platanach, które są nieodłącznym elementem karaibskiej, i nie tylko, diety. Obiecałam przepisy i oto one. Na pierwszy ogień idą zielone platany. Ze względu na wysoką zawartość skrobi nie można ich zjeść na surowo. Dlateg...
Dos limones, por favor!
Kulinaria
,
Dominikana
,
Tostones
,
Platany
,
Sancocho
Banany? Platany! Bęc!
Platany to jedna z podstaw diety międzyzwrotnikowej dobrze się przechowują, mają własne opakowanie, a w dodatku się nie psują, tylko ewoluują w inne stadia dojrzałości, których używa się po prostu inaczej. Do tego rosną wszędzie i...
Dos limones, por favor!
Kulinaria
,
Podróże
,
Dominikana
,
Jedzenie
,
Dominican Republic
,
Tostones
,
Platany
,
Fritos maduros
,
Platanos
,
Maduros
,
Mangu
,
Mofongo
,
Pantoja
O odzyskiwaniu magii
Czerwiec kojarzy mi się z festiwalem w Opolu, choć tak naprawdę to cały splot skojarzeń. Gdy byłam małą dziewczynką rodzice zabierali mnie pod koniec czerwca ze szkoły w myśl zasady, że pod koniec roku szkolnego w szkole traci się tylko czas. No i jest...
Dos limones, por favor!
Podróże
,
Polska
,
Bogdany
,
Mazowsze
Czerwiec taki piękny
Początek czerwca spędziłam w domu rodzinnym mojego Dziadka. Wybudowała go praprababcia Kazimiera, urodziły się w nim i wychowały prawie dwa pokolenia, a w czasie wojny rodzinę z domu wyrzucono. Kiedyś na pewno będzie jeszcze okazja, żeby o tym napisać....
Dos limones, por favor!
Podróże
,
Polska
,
Bogdany
,
Czerwiec
,
Kwiaty
,
Owoce
,
Przyroda
Bezpretensjonalny pstrąg, czyli sposób na rybę z ognia
Na pewno już wiecie, że jestem ogromnym orędownikiem prostoty w kuchni. To nie znaczy, że nie doceniam złożonych, wielopiętrowych smaków i wieloetapowych dań, o nie! Ja po prostu lubię gotować i lubię jeść, ale nie lubię tracić niepotrzebnie czasu. Im ...
Dos limones, por favor!
Kulinaria
,
Jedzenie
,
Przepisy
,
Pstrąg
,
Ryba
Ciasto z rabarbarem. Przepis uniwersalny i niezatapialny
To jest przepis, z którego ciasto zawsze się udaje. Każdemu. Nie tylko w sezonie rabarbarowym, bo możecie użyć absolutnie wszystkich owoców (na przykład mój zimowy faworyt to jabłka z bananami). Można dodawać do niego orzechy, rodzynki czy kruszonkę. M...
Dos limones, por favor!
Kulinaria
,
Jedzenie
,
Przepisy
,
Ciasto
,
Rabarbar
Piękni ludzie i błękit fal. Playa Macao
Dziś tylko zdjęcia. Żeby nie zapomnieć. O uśmiechniętych ludziach. O błękicie wody. O wietrze. O Kosmie, który całą wycieczkę przespał w nosidle. O Jance, która tańczyła taniec śnieżynki na karaibskiej plaży. O braku spinki. Bardzo dziś tęsknię. Część ...
Dos limones, por favor!
Podróże
,
Dominikana
,
Dominican Republic
,
Playa Macao
,
Domino
Pescado frito na Playa Macao, czyli ucieczka z turystycznego raju
Plaże w Bavaro, to jedna z wizytówek Dominikany. Jest tam wszystko, co obiecują foldery biur podróży biały piasek i seledynowa, ciepła woda, która za bardzo się nie burzy, więc jest bezpiecznie i spokojnie. Tuż nad wodą rosną strzeliste palmy, ...
Dos limones, por favor!
Kulinaria
,
Podróże
,
Dominikana
,
Jedzenie
,
Dominican Republic
,
Tostones
,
Playa Macao
,
Pescado frito
Pizza z grilla
Z publikacją tego przepisu zwlekałam od lutego, czekając na początek sezonu grillowego. Zaczynający się już dziś wieczorem długi weekend majowy to chyba najlepszy moment, żeby podzielić się z Wami moim wielkim i absolutnie genialnym odkryciem n...
Dos limones, por favor!
Kulinaria
,
Przepisy
,
Wspomnienia
Motoconcho. Zdjęcia
Dziś zabiorę Was z powrotem na wyspę. Wrócimy najpopularniejszym środkiem transportu, czyli motoconcho (czytaj: motokońdzio), czyli jeszcze bardziej po naszemu, na motocyklu. W Dominikanie na motocyklach i skuterach jeżdżą wszyscy i jeżdżą wszędzie. Mi...
Dos limones, por favor!
Podróże
,
Dominikana
,
Dominican Republic
,
Motoconcho
Sery, szmery, bajery. Przepis na domowy twaróg
Pewnego dnia weszliśmy w posiadanie pięciu litrów mleka od krowy. Przyniósł je Janek Motyka, który jest mistrzem wymiany. Kiedyś za fotel dostaliśmy sałatkę i wiadro sadzonek topinambura. Tym razem przyszedł na kolację z mlekiem od krowy i marynowanym ...
Dos limones, por favor!
Kulinaria
,
Jedzenie
,
Przepisy
,
Polska
,
Twaróg
,
Zsiadłe mleko
Santo Domingo 3. Barra Payán bez rezerwacji
Jeśli w Santo Domingo mielibyście zjeść tylko jedną rzecz, niech to będą kanapki serwowane w Barra Payán. Skąd wiem? Anthony Bourdain mi powiedział, a ja mu po prostu wierzę.
Dos limones, por favor!
Kulinaria
,
Podróże
,
Dominikana
,
Jedzenie
,
Dominican Republic
,
Wspomnienia
,
Anthony Bourdain
,
Barra Payan
,
No Reservations
←
Poprzednia
1
2
3
4
Następna
→