Stanowią istotę kuchni włoskiej, jednak popularność makaronów dawno przekroczyła Półwysep Apenieński. Poznaj historię makaronów, różnorodne kształty i najlepsze sposoby przygotowania.
Czasem za kolebkę makaronów uznają się Chiny, jednak włoska " pasta" została wynaleziona niezależnie w starożytnym Rzymie. To Włosi jednak doprowadzili wytwarzanie makaronu do perfekcji i rozsławili go na świecie. Do dziś pastę wytwarza się tam nie tylko na skale przemysłową, ale także, i to powszechnie, w domach. Stąd bierze się taka ogromna różnorodność kształtów i nazw. Włosi generalnie dzielą makarony na trzy podgrupy: " świeże" z wykorzystaniem jajek ( np. tagliataelle) i nadziewane (np. ravioli) z Północy oraz " suche" (np. saghetti) wywodzące się z Południa i Sycylii.Do wyrobu tych drugich używa się wyłącznie twardej pszenicy durum (semoliny) i wody, a dzięki długiemu suszeniu, są naturalnie konserwowane.
Pappardelle (wstążki)
Należy do ogromnej rodziny makaronów jajecznych (obok tagliatelle i fettuccine) ze środka i północy Włoch. Struktura sprawia, że lepiej wchłania sosy i oddaje ich smak.
Penne (pióra)
Jeden z najbardziej znanych na świecie kształtów włoskiej pasty. Końcówka przypomina ścięte ptasie pióro,służące do pisania, stad nazwa. Nadaje się wyśmienicie do gęstych sosów.
Casarecce (skrętki)
Jego nazwa oznacza po prostu domowy. Wywodzi się z kuchni sycylijskich Arabów i tradycyjnie podawany jest z sosem pesto trapanese - na bazie migdałów i pomidorów.
Farfalle (motylki lub kokardki)
Jest jednym z najstarszych produktów kuchni północnowłoskiej. Często występuje w różnych barwach - z dodatkiem szpinaku, soku z buraków. Dobry na sałatki i zapiekanki.
Fusili (świderki)
To cała gama makaronów z popołudnia Włoch. Nazwę zawdzięczają nawijaniu nitek ciasta na druty do wełny (fuso). Dobrze chłoną sos i nadają się do potraw z gęstym dressingiem.
Fettuccine (małe wstążki)
Jeden z rodzajów makaronów jajecznych, które przygotowuje się z mąki tzw. miękkiej pszenicy i z całych kurzych jaj. Świetnie sprawdza się do dań z owocami morza.
Spaghetti (sznureczki)
Często utożsamiamy ze wszystkimi daniami makaronowymi. Gotuje się go zazwyczaj al dente - lekko twardo. Występuje w różnych grubościach i jest symbolem włoskiej kuchni.