Prowadząc zdrowy tryb życia jestem zdania, ze można jeść wszystko byle z umiarem. Nie odmawiam sobie ani czerwonego mięsa ani odrobiny śmietany czy majonezu. Oczywiście nie łyżkami. Wszystko zmieszczone w bilansie energetycznym. Ważne, żeby był on na minusie i do tego ruch
Dzisiaj polecam przepyszna, kruchą karkówkę duszona w cebuli. bez grama mąki. Cebula idealnie zagęszcza sos a mięsko jest pyszne
- 500 g karkówki
- 3 duże cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki wody gorącej
- sól, pieprz, papryka słodka mielona, bazylia, szczypta ostrej papryki
- olej kokosowy lub masło klarowane
1. Mięso dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Cebule kroimy w drobną kosteczkę
2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju lub masła. Podsmażamy przez chwilę mięso, następnie przekładamy do garnka. Na tej samej patelni podsmażamy cebule i wyciskamy czosnek. dodajemy do mięsa
3. Wsypujemy przyprawy. Ja na początku daję szczyptę soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę papryki słodkiej i bazylii oraz szczyptę papryki ostrej
4. Wlewamy 3/4 szklanki gorącej wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż do zgęstnienia sosu. Mi to zajmuje ok godzinki. Jeśli woda cała wyparuje, podlewamy ok 1/4 szklanki (gorącej). Pod koniec możemy jeszcze doprawić. Ja podaję najczęściej z kuskusem oraz mizeria lub buraczkami