Co zrobić zeby ciasteczka nie byly tylko bezwartościową mieszanina mąki, cukru i masła? Dodać do nich inne składniki ;) Do moich ciasteczek dodałam płatki owsiane górskie i siemię lniane, cynamon, kurkumę i imbir, ale równie dobrze można dodać otręby, pestki słonecznika, sezam, pestki dyni, daktyle, śliwki, morele, kakao, karob i wszystko to co mamy pod ręką ;) Dodatek takiech produktów sprawi, że ciasteczka nie tylko nabiorą wyjątkowego smaku, ale również podniesie się ich wartość odżywcza.
Składniki
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 3 łyżki siemienia lnianego,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 kostki masła,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- 3 żołtka,
- 1 białko,
- 1 łyżeczka przypraw (imbir + cynamon + kurkuma)
- szczypta soli
Przygotowanie:
- wszystkie suche suche składniki dokładnie wymieszać ze sobą, dodać schłodzone masło pokrojone w kostkę, żółtka, białko i wszystko szybko zagnieść,
- wyrobione ciasto schować do zamrażarki na ok 15-20 minut,
- gdy ciasto się schłodzi, wyjąć je, podzielić na mniejsze kawałki i rozwałkowywać na grubość 0,5 cm,
- wykraiwać ciasteczka o wybranych kształtach i w tym samym czasie nagrzewać piekarnik do temp. 200 stopni Celsjusza,
- blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, oprószyć mąką i układać ciasteczka w odległości 1 cm,
- ciasteczka należy wkładać do dobrze nagrzanego piekarnika i piec ok. 7-10 minut (aż do uzyskania lekko złotego koloru),
- po ostudzeniu dekorować według uznania.
Z tego przepisu można zrobic ok. 60 średniej wielkości ciasteczek.
Życzę wam radosnych i miłosnych Walentynek :)