Ten sernik jest najlepszy ze wszystkich! Kruchy spód, miękka, wilgotna masa serowa z waniliową nutą i puszysta beza, do której często dodaję wiórka kokosowe :) Smakuje obłędnie :D
Przepis jest w mojej rodzinie od lat, ale trochę go zmodyfikowałem... powiedzmy to jasno - ulepszyłem :)
Skłądniki:
Ciasto
2 szklanki mąki
15 dag margaryny
1 szklanka cukru pudru
1/2 opakowania proszku do pieczenia
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
1 jajko
2 żółtka
Masa serowa
1 kg sera białęgo
4 żółtka
2 jajka
1 szklanka cukru, najlepiej pudru, ale drobny kryształ też może być
1 budyń waniliowy
1,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
1/2 szklanki oleju rzepakowego - tu nie musi być w sumie rzepakowy, ale powinien być neutralny w smaku
2 szklanki mleka
Beza
6 białek
3/4 szklanki cukru
opcjonalnie: 150g wiórek kokosowych
Wykonanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę. Margarynę kroimy w cienkie paski i umieszczamy w mące. Dodajemy cukry, proszek do pieczenia i jajko i żółtka i ugniatamy do uzyskania jednolitej kulki, którą następnie rozwałkowujemy i umieszczamy na blasze o wymiarach ok 40cm x 23cm .
Masa serowa:
W misce umieszczamy żółtka i całe jaja i dodajemy cukier i cukier z wanilią. Ucieramy do uzyskania bardzo gładkiej masy. Następnie dodajemy ser (najlepiej raz zmielony) i ucieramy. Po kilku minutach dodajemy olej i mleko, a następnie budyń(w proszku, nie gotować!). Powstałą masę wylewamy na ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 185 st. C i pieczemy przez ok 45 min.
Kiedy ciasto będzie w piekarniku 30 minut, zaczynamy robić bezę: ubijamy białka i dodajemy cukier (opcjonalnie wiórka). Kiedy sernik będzie w piekarniku przez 45 min, wyciągamy go i wylewamy na niego masę bezową. Znów wkładamy do piekarnika na kolejne 15-20 min.
Gotowe ! Smacznego!!!