Z tego dania byłem bardzo zadowolony. Uwielbiam każdego rodzaju risotto, ale to wyszło znakomite - ryż, kolorowe papryki, wołowina ... połączenie idealne. Do tego ziołowe przyprawy - bazylia, oregano, majeranek... No i oczywiście na ostro - z chilli ;)
Składniki:
1 mała cebulka
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy
250g mięsa mielonego wołowego (np. z łopatki)
0,75 l bulionu
300g ryżu arborio
1 pomidor
pół papryki żółej
pół papryki czerwonej
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka majeranku
szczypta chilli
Wykonanie:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Papryki kroimy w drobną kostkę, pomidora też. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy warzywa, po kilku minutach ocet i mięso. Smażymy do czasu , aż całe mięso zmieni kolor na taki szary, nie wiem, coś takiego;P Następnie wlewamy ok szklanki bulionu i wsypujemy ryż. Co chwilę mieszamy. Kiedy ryż wchłonie cały bulion, dodajemy kolejne pół szklanki itd. i tak ryż ma się gotować ok. 15-18 minut. Kiedy ryż będzie al dente, dodajemy przyprawy i risotto jest gotowe :)