Składniki na ok. 8 paluszków (0,5 kg ryby):
duży filet z dorsza
sól
sok z 1/2 małej cytryny
5 łyżek kaszy kuskus
szczyptka kwasku cytrynowego
1 łyżka suszonego kopru włoskiego
0,5 łyżki oregano
mąka
2 jajka
oliwa
Rybę nacieramy solą i sokiem z cytryny. Kroimy filet na paluszki.
Robimy panierkę: mieszamy ze sobą kuskus, kwas cytrynowy, kwas cytrynowy, koper i oregano. Powstałą panierkę wysypujemy na talerzyk.
Na talerz wysypujemy trochę mąki. W drugim, głębokim talerzu lądują 2 jajka, które rozbełtujemy. Dodajemy trochę soli i mieszamy.
Paluszki najpierw dajemy do maki, następnie do jajka, a potem panierujemy.
Smażymy na oliwie po kilka minut po każdej ze stron :)