Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Roladki z wloskiej kapusty z ryzem, rodzynkami i koperkiem
Proste Dania
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
249
Roladki z wloskiej kapusty z ryzem, rodzynkami i koperkiem
Dzis podzielic sie z Wami przepisem na doskonale roladki z kapusty wloskiej czyli wegetarianskie golabki. Robilam je juz dwukrotnie i musze Wam powiedziec, ze wciaz zaskakauja mnie smakiem :) Nadzienie przygotowane z ryzu (lub kaszy jeczmiennej) z dodatkiem rodzynek, orzechow, koperku i natki pietruszki jest przepyszne i pelne aromatu (za drugim razem zapomnialam dodac do nadzenia jajko ale mimo to golabki sie udaly). Do przygotowania roladek mozna tez uzyc swiezych lisci winorosli (te nalezy blanszowac 1 min.) lub marynowanych, ktore wystarczy tylko porzadnie oplukac pod biezaca woda (nadawac sie tez beda liscie innych wiosennych czy tez zimowych warzyw, ktore przed uzyciem nalezy 1-2 min. blanszowac we wrzatku). Gotowe golabki ukladamy w zaroodpornym naczyniu, polewamy pomidorowym sosem i pieczemy w piekarniku. Goraco polecam :)
Roladki z wloskiej kapusty z ryzem, rodzynkami i koperkiem
Skladniki na 12 sztuk:
12 duzych lisci kapusty wloskiej
4 lyzki kwasnej smietany
Sos pomidorowy:
2 lyzki oliwy
1 cebula, obrana i posiekana
1 listek laurowy
kilka galazek tymianku
1 marchewka, obrana i drobno pokrojona
1 seler naciowy, pokrojony (nie dalam)
2 zabki czosnku, obrane i drobno posiekane
400 g krojonych pomidorow z puszki
1 szczypta cukru
sol morska
swiezo mielony czarny pieprz
Nadzienie:
120 g ryzu (lub kaszy jeczmiennej)
1 lyzka oliwy
1 cebula, obrana i posiekana
2 zabki czosnku, posiekane
50 g rodzynek (lub koryntek)
50 g orzechow wloskich, grubo posiekanych
skorka starta z 1 cytryny (bio)
1 peczek natki pietruszki, posiekanej
1 garsc swiezego koperku, posiekanego
1/2 lyzeczki suszonych platkow chili
1 duze jajko, lekko rozmacone
Przygotowac sos pomidorowy: w garnku rozgrzac oliwe, wrzucic cebule, listek laurowy i tymianek, smazyc 10 min. az cebula bedzie miekka. Dodac pokrojona marchewke i ew. seler, smazyc kolejne 5 min. Dodac posiekany czosnek, smazyc 1 min. Na koniec dodac pomidory z puszki wraz z sokiem, przyprawic do smaku sola, pieprzem i cukrem, gotowac sos przez kolejne 15 min. az zgestnieje.
Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Grube czesci z lisci kapusty wyciac lub lekko sciac za pomoca obieraka do warzyw. W duzym garnku zagotowac wode z sola, wkladac liscie kapusty i blanszowac przez 2-3 min. Wyjac liscie z garnka, przelac zimna woda i osuszyc papierowym recznikiem.
Przygotowac nadzienie: ryz (lub kasze jeczmienna) ugotowac wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzac oliwe, wrzucic cebule i smazyc na malym ogniu az bedzie miekka (uwazac, aby cebula sie nie zrumienila). Dodac posiekany czosnek, wymieszac, smazyc 1 min. Ugotowany i przestudzony ryz przelozyc do miski, dodac podsmazona cebule z czosnkiem, rodzynki, orzechy, skorke z cytryny, posiekane ziola i chili, wymieszac. Przyprawic do smaku sola i pieprzem. Na koniec dodac rozmacone jajko, wymieszac.
Duze naczynie do zapiekania posmarowac lekko oliwa lub maslem. Na srodek kazdego liscia kapusty nakladac po lyzce nadzienia, zawijac formujac roladki. Ukladac roladki w naczyniu laczeniem do dolu a nastepnie polac je pomidorowym sosem. Na wierzchu rozlozyc za pomoca lyzki kwasna smietane, calosc oproszyc swiezo mielonym pieprzem.
Wstawic naczynie do nagrzanego piekarnika i piec przez 30-45 min. (gdyby golabki zbyt mocno sie rumienily nalezy przykryc naczynie folia aluminiowa). Podawac ewentualnie z pozostala kwasna smietana.
Proste Dania
22 lut 16
Polecane przepisy
Słowacka zupa z kapusty włoskiej
Już dawno temu przyzwyczaiłam się do marketów. Pamiętam jak u mnie w mieście niemal świętem było kiedy otwierali pierwszy ogromny hipermarket. Wszystko w nim było. Absolutnie wszystko. Człowiek stał w kolejce jak to ciele Artykuł Słowack...
gotować!
Warzywa
,
Zupy
,
Czosnek
,
Majeranek
,
Suszone grzyby
,
Vege
,
Kapusta włoska
,
Zasmażka
,
Zupa warzywna
,
Zupa wegańska
,
Zupa z kapusty
Rollsy z kapusty włoskiej
Babciu to są takie gołąbki tylko, że bez mięsa i ryżu, a w środku mają kotlet z ciecierzycy, surową marchew, surową cukinię i kiełki słonecznika, a to wszystko zawinięte w kapustę i podane w sosie z pomidorów. Zapewne w takim sposób opisa...
Smiling Spoon | Inspiracje kulinarne, zdrowa dieta, raw food, 5 przemian, slow life
Pro zdrowotne
,
Zdrowe nawyki
,
Przepisy konopne
,
Vege
,
Wegetariańskie
,
Danie główne
,
Dania z piekarnika
,
Kuchnia wegańska
,
Rollsy
,
Warzywne rollsy
,
Wegańskie gołąbki
,
Wegańskie rollsy
Roladki z wloskiej kapusty z ryzem, rodzynkami i koperkiem
Dzis podzielic sie z Wami przepisem na doskonale roladki z kapusty wloskiej czyli wegetarianskie golabki. Robilam je juz dwukrotnie i musze Wam powiedziec, ze wciaz zaskakauja mnie smakiem :) Nadzienie przygotowane z ryzu (lub kaszy jeczmiennej) ...
Proste Dania
Roladki z wloskiej kapusty z ryzem, rodzynkami i koperkiem
Dzis chcialabym podzielic sie z Wami przepisem na doskonale roladki z kapusty wloskiej czyli wegetarianskie golabki. Robilam je juz dwukrotnie i musze Wam powiedziec, ze wciaz zaskakauja mnie smakiem :) Nadzienie przygotowane z ryzu (lub kaszy jeczmie...
kalejdoskop kulinarny
Warzywa
,
Obiady
,
Kuchnia wegetarianska
,
Wegetarianskie
,
Hugh Fearnley-Whittingstall
Energetyczna zupa z kapusty włoskiej, batatów i cieciorki
Kasia Gurbacka Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania Autorka Diety Venus Jedzenie warzyw kapustnych 3 lub 4 razy w tygodniu, to prosty sposób do zapewnienia sobie zdrowia. Już tylko jedna szklanka (150 gramów) ugotowanej kapusty dostarcza do organizmu...
Zdrowa Dieta, Odchudzanie i przepisy kulinarne
Przepisy
,
Kapusta właściwości dla zdrowia
,
Zupa z kapusty włoskiej
Surówka z kapusty włoskiej i pora
/a Polecam surówkę z kapusty włoskiej i pora..
UgotujmyCos.pl
BEZ KATEGORII
,
SAŁATKI / SURÓWKI
Gołąbki z kapusty włoskiej z sosem pomidorowo-bazyliowym
Gołąbki wszyscy je uwielbiamy. Oczywiście najlepsze są mamine, a jeszcze lepsze babcine. Pierwszy raz zrobiłam gołąbki z kapusty włoskiej, są pyszne także polecam i Wam. Składniki na dużą porcję kapusta włoska 2 duże mięso mielone wieprzowe ok. 1 kg ry...
Kuchnia Poli
DANIA OBIADOWE
,
Farsz do gołąbków
,
Gołąbki
,
Gołąbki przepis
,
Gołąbki z kapusty włoskiej
,
Jak zrobić gołąbki
,
Kapusta włoska
,
Przepis na gołąbki
Surówka z kapusty włoskiej z orzechami
Zostało kawałek kapusty po gołąbkach, więc decyzja o surówce była oczywista. Ale! Jak ją przygotować, żeby była smaczna i niecodzienna? Wystarczą jeszcze 2 główne składniki musztarda i orzechy włoskie. Smacznego! Surówka z kapusty włoskiej z or...
Shabby eat
Lato
,
Jesień
,
Sałatki
,
Fit
,
Dania warzywne
,
Orzechy
,
Kapusta
,
Surówka
Podpowiedzi wyszukiwań
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha
Smazone aterynkine Aterynki smażone
Smazone Aterynki smażone