Dzis podzielic sie z Wami przepisem na doskonale roladki z kapusty wloskiej czyli wegetarianskie golabki. Robilam je juz dwukrotnie i musze Wam powiedziec, ze wciaz zaskakauja mnie smakiem :) Nadzienie przygotowane z ryzu (lub kaszy jeczmiennej) z dodatkiem rodzynek, orzechow, koperku i natki pietruszki jest przepyszne i pelne aromatu (za drugim razem zapomnialam dodac do nadzenia jajko ale mimo to golabki sie udaly). Do przygotowania roladek mozna tez uzyc swiezych lisci winorosli (te nalezy blanszowac 1 min.) lub marynowanych, ktore wystarczy tylko porzadnie oplukac pod biezaca woda (nadawac sie tez beda liscie innych wiosennych czy tez zimowych warzyw, ktore przed uzyciem nalezy 1-2 min. blanszowac we wrzatku). Gotowe golabki ukladamy w zaroodpornym naczyniu, polewamy pomidorowym sosem i pieczemy w piekarniku. Goraco polecam :)
Roladki z wloskiej kapusty z ryzem, rodzynkami i koperkiem
Sos pomidorowy: 2 lyzki oliwy 1 cebula, obrana i posiekana 1 listek laurowy kilka galazek tymianku 1 marchewka, obrana i drobno pokrojona 1 seler naciowy, pokrojony (nie dalam) 2 zabki czosnku, obrane i drobno posiekane 400 g krojonych pomidorow z puszki 1 szczypta cukru sol morska swiezo mielony czarny pieprz
Nadzienie: 120 g ryzu (lub kaszy jeczmiennej) 1 lyzka oliwy 1 cebula, obrana i posiekana 2 zabki czosnku, posiekane 50 g rodzynek (lub koryntek) 50 g orzechow wloskich, grubo posiekanych skorka starta z 1 cytryny (bio) 1 peczek natki pietruszki, posiekanej 1 garsc swiezego koperku, posiekanego 1/2 lyzeczki suszonych platkow chili 1 duze jajko, lekko rozmacone
Przygotowac sos pomidorowy: w garnku rozgrzac oliwe, wrzucic cebule, listek laurowy i tymianek, smazyc 10 min. az cebula bedzie miekka. Dodac pokrojona marchewke i ew. seler, smazyc kolejne 5 min. Dodac posiekany czosnek, smazyc 1 min. Na koniec dodac pomidory z puszki wraz z sokiem, przyprawic do smaku sola, pieprzem i cukrem, gotowac sos przez kolejne 15 min. az zgestnieje.
Piekarnik rozgrzac do temp. 180°C. Grube czesci z lisci kapusty wyciac lub lekko sciac za pomoca obieraka do warzyw. W duzym garnku zagotowac wode z sola, wkladac liscie kapusty i blanszowac przez 2-3 min. Wyjac liscie z garnka, przelac zimna woda i osuszyc papierowym recznikiem.
Przygotowac nadzienie: ryz (lub kasze jeczmienna) ugotowac wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzac oliwe, wrzucic cebule i smazyc na malym ogniu az bedzie miekka (uwazac, aby cebula sie nie zrumienila). Dodac posiekany czosnek, wymieszac, smazyc 1 min. Ugotowany i przestudzony ryz przelozyc do miski, dodac podsmazona cebule z czosnkiem, rodzynki, orzechy, skorke z cytryny, posiekane ziola i chili, wymieszac. Przyprawic do smaku sola i pieprzem. Na koniec dodac rozmacone jajko, wymieszac.
Duze naczynie do zapiekania posmarowac lekko oliwa lub maslem. Na srodek kazdego liscia kapusty nakladac po lyzce nadzienia, zawijac formujac roladki. Ukladac roladki w naczyniu laczeniem do dolu a nastepnie polac je pomidorowym sosem. Na wierzchu rozlozyc za pomoca lyzki kwasna smietane, calosc oproszyc swiezo mielonym pieprzem.
Wstawic naczynie do nagrzanego piekarnika i piec przez 30-45 min. (gdyby golabki zbyt mocno sie rumienily nalezy przykryc naczynie folia aluminiowa). Podawac ewentualnie z pozostala kwasna smietana.
Już dawno temu przyzwyczaiłam się do marketów. Pamiętam jak u mnie w mieście niemal świętem było kiedy otwierali pierwszy ogromny hipermarket. Wszystko w nim było. Absolutnie wszystko. Człowiek stał w kolejce jak to ciele
Artykuł Słowack...
Babciu to są takie gołąbki tylko, że bez mięsa i ryżu, a w środku mają kotlet z ciecierzycy, surową marchew, surową cukinię i kiełki słonecznika, a to wszystko zawinięte w kapustę i podane w sosie z pomidorów. Zapewne w takim sposób opisa...
Smiling Spoon | Inspiracje kulinarne, zdrowa dieta, raw food, 5 przemian, slow life
Dzis podzielic sie z Wami przepisem na doskonale roladki z kapusty wloskiej czyli wegetarianskie golabki. Robilam je juz dwukrotnie i musze Wam powiedziec, ze wciaz zaskakauja mnie smakiem :) Nadzienie przygotowane z ryzu (lub kaszy jeczmiennej) ...
Dzis chcialabym podzielic sie z Wami przepisem na doskonale roladki z kapusty wloskiej czyli wegetarianskie golabki. Robilam je juz dwukrotnie i musze Wam powiedziec, ze wciaz zaskakauja mnie smakiem :) Nadzienie przygotowane z ryzu (lub kaszy jeczmie...
Kasia Gurbacka Dietetyk, Promotor Zdrowego Odżywiania Autorka Diety Venus Jedzenie warzyw kapustnych 3 lub 4 razy w tygodniu, to prosty sposób do zapewnienia sobie zdrowia. Już tylko jedna szklanka (150 gramów) ugotowanej kapusty dostarcza do organizmu...
Gołąbki wszyscy je uwielbiamy. Oczywiście najlepsze są mamine, a jeszcze lepsze babcine. Pierwszy raz zrobiłam gołąbki z kapusty włoskiej, są pyszne także polecam i Wam. Składniki na dużą porcję kapusta włoska 2 duże mięso mielone wieprzowe ok. 1 kg ry...
Zostało kawałek kapusty po gołąbkach, więc decyzja o surówce była oczywista. Ale! Jak ją przygotować, żeby była smaczna i niecodzienna? Wystarczą jeszcze 2 główne składniki musztarda i orzechy włoskie. Smacznego! Surówka z kapusty włoskiej z or...