Dodaj nowy blog
Przydatne informacje
Kontakt
Quiche au fromage
Proste Dania
//= blogData($blog_data['id'], 'blog_description') ?>
Przepisy
249
Quiche au fromage
Quiche au fromage
Składniki na 6 sztuk:
- 175 g mąki,
- sól,
- 200 g masła,
- 100 g bekonu,
- 125 g sera Comté,
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- 250 g śmietany,
- biały pieprz,
- gałka muszkatołowa,
-
tłuszcz
do foremek i mąka do podsypywania, papier do pieczenia, groch
Przygotowanie:
Mąkę, 1/4 łyżeczki soli i 175 g masła pokrojonego w kostkę włożyć do miski. Rękami wyrabiać mąkę i
tłuszcz
, następnie dolać 3-5 łyżek bardzo zimnej wody i szybko wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i odstawić na godzinę w zimne miejsce. 6 foremek (o średnicy ok 11 cm) natrzeć tłuszczem. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto do grubości 3 mm. Wycinać krążki o średnicy ok. 13 cm i wkładać je do foremek. Ciasto w foremkach odstawić na kolejną godzinę w zimne miejsce. Przygotować 6 kawałków papieru do pieczenia i włożyć do każdej foremki, na wierzch wysypać groch (Warstwa grochu uniemożliwia unoszenie się ciasta podczas pieczenia i odchodzenie jego boków od formy. Zamiast grochu można użyć fasoli lub ryżu). Piec ok. 15 minut w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku. Zdjąć papier z grochem, a następnie
piec
ciasta jeszcze 5 minut. Plastry bekonu pokroić na kawałki o szerokości ok. 1 cm i wyprażyć je na chrupko na patelni bez tłuszczu, a następnie wyłożyć na ręcznik papierowy. Ser drobno zetrzeć, jajka, żółtka, śmietanę, pół łyżeczki soli, pieprz i gałkę muszkatołową wymieszać. Dodać 100 g sera. Bekon układać na cieście, na dnie foremek i zalać wcześniej przygotowaną polewą. posypać serem i płatkami masła. Piec jeszcze 20-25 minut w piekarniku o temp. 175 st C.
Proste Dania
25 lut 16
Polecane przepisy
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku
Quiche Lorraine czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony odrobiną sera Gruyère. Wyśmienite danie, boskie...
Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Dania obiadowe
,
Kolacje
,
Kuchnie świata
,
Jaja
,
Pory
,
Wieprzowina
,
Placki
,
Tarty na słono
,
Boczek
,
Quiche
,
Ser Gruyere
Quiche ze szparagami
Quiche ze szparagami to bez wątpienia najpiękniejsze danie, jakie zrobiłam w tym roku. I w dodatku jak smakuje! Ta kisz jest po prostu przepyszna i nawet Monsieur, który uważa, że quiche jest zwykle mdła i brakuje jej wyrazu tym razem stw...
Madame Edith
Quiche au fromage
Quiche au fromageSkładniki na 6 sztuk:- 175 g mąki,- sól,- 200 g masła,- 100 g bekonu,- 125 g sera Comté,- 2 jajka,- 2 żółtka,- 250 g śmietany,- biały pieprz,- gałka muszkatołowa,-tłuszczdo foremek i mąka do podsypywania, papier do pi...
Proste Dania
PIDE AU FROMAGE
Coś bardzo, bardzo pysznego. Bardzo, bardzo! Do tego banalnie prostego do zrobienia. Łódeczki nadziać można różnymi składnikami (już wkrótce pojawi się przepis na "pajdy" z mięskiem mielonym). Ciasto jest tak obłędnie chrupiące i wypieczone, jak z najl...
Limonkowy - blog kulinarny
Wrap au Saumon Fumé / Wrap z Wędzonym Łososiem
Depuis presque un an nous organisons entre copines des dîners de nanas.C'est moi la responsable du menu. Et c'est avec une joie folle qu'à chaque fois je prend ce rôle. C'est un bon moyen pour moi de découvrir et de faire découvrir une nouvelle c...
Simplement — Po prostu
Recettes Rapides/Szybkie Przepisy
,
Galettes/ placki
,
Avocat/awokado
,
Mexico
,
Saumon/łosoś
Quiche z dynią Hokkaido, boczkiem i kremowym serkiem na makowym spodzie
Dynia jest przepięknym symbolem jesieni i bardzo wdzięcznym obiektem kulinarnym :) W głowie nasuwa się tysiąc pomysłów trzymając ją w dłoniach. Jak dobrze,że to nie szparagi i sezon trwa odrobinę dłużej.To dwuwarstwowy quiche na kruchym spodzie z dodat...
Escapade Gourmande
Dania główne
,
Dynia
Szybka kolacja dla przyjaciół
Przed wyjazdami wakacyjnymi mam takie urwanie głowy, że nie mam czasu gotować. Obiady jem najczęściej na mieści (jest parę naprawdę fajnych miejsc we Wrocławiu) albo przygotowują coś sprawdzonego, szybkiego i absolutnie nudnego. Z ciekawszych dani, któ...
subiektywnie w kuchni
Tarta
,
Ser pleśniowy
,
Pomidory
French Onion Soup with cheese tost, Francuska zupa cebulowa z serową grzanką :)
Francuska zupa cebulowa jest bardzo łatwa do przygotowania i jest przepyszna !!! Proponuję zrobić ją w chłodniejszy dzień ponieważ rozgrzewa :DFrench onion soup is really easy to prepare and is delicious!!! I'm suggesting to make it in cooler day becau...
Crazy Passion of Maria
Podpowiedzi wyszukiwań
Placuszki z jabłkami
Pączki francuskie
Serniki
śledzie na czerwonej kapuście
Ciasto karmelowe z kremem makowym
Nalewka z pigwy z arcydzięglem
Eva lovia
Poprostupycha